flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Великої Палати ВС обговорили результати судової реформи

22 серпня 2018, 16:03

20 серпня представники судової системи, адвокати та міжнародні експерти взяли участь у заході LHS DISCUSSION HUB «Судова реформа: проміжні результати та нові виклики», під час якого говорили про результати судової реформи в країні та плани на майбутнє.

Суддя Великої Палати ВС Олена Кібенко зазначила, що той досвід, який отримала Україна у ході судової реформи, є унікальним.
«Вперше шанс стати суддями нового Верховного Суду нарівні з професійними суддями отримали практикуючі правники та науковці. А той факт, що робота Верховного Суду почалась без технологічних збоїв і судді вже розглянули більше 40 тисяч справ, свідчить, що відібрані шляхом конкурсу судді стали єдиною командою, колективом, якому вдалося подолати всі складнощі першого організаційного періоду та у стислі терміни поєднати в єдине ціле чотири суди», – зазначила суддя ВП ВС.

Олена Кібенко зауважила, що судді ВС готові до діалогу та конструктивної критики з правниками й громадськістю.
«На шляху впровадження змін суддям Верховного Суду необхідна підтримка юридичної спільноти та громадськості. Критика корисна, коли вона ґрунтовна та конструктивна. Неприпустимими є образливі, емоційні вирази, єдина мета яких – дискредитація судового органу, підрив довіри до судової системи», – наголосила Олена Кібенко.

Суддя Великої Палати ВС, Голова Ради суддів України Олег Ткачук зауважив, що зміни, які відбулися в судовій системі за останні роки, є глобальними. Вони торкнулися процедур добору до Верховного Суду та кваліфікаційного оцінювання суддів першої та апеляційної інстанцій, а також процесуального законодавства загалом.

«Всі ці зміни були спрямовані на подолання будь-якого політичного впливу на судову систему і більшістю суддів були сприйняті позитивно. Як результат судової реформи, ми неодмінно отримаємо більш ефективне та справедливе правосуддя», – зазначив Олег Ткачук.
Також Голова РСУ зазначив, що той факт, що суди щороку розглядають близько 4 млн справ свідчить про те, що судам довіряють, а судді працюють на благо суспільства.

Суддя ВП ВС Олександра Яновська звернула увагу на роль відношення суспільства до суду. «Коли учасник процесу приходить до суду із впевненістю в неможливості справедливого судового розгляду, проявляє свою неповагу до суддів, складається враження, що така людина не стільки бажає правосуддя, скільки шукає підтвердження своїй зневірі в судовій системі. Однак судова реформа в цілому і конкурсні процедури з відбору суддів та їх кваліфікаційного оцінювання саме і направлені на повернення авторитету і поваги до суду в Україні», – сказала суддя ВП ВС.

Олександра Яновська закликала суспільство поважати суд і зазначила, що судді ВС намагаються відновити довіру до суду. «Адже ми всі знаємо, що основною метою реформи є повернення довіри людей до суду, і це наша з вами спільна справа», – зауважила суддя.