flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді почали частіше використовувати в своїх рішеннях практику ЄСПЛ

14 серпня 2018, 12:34

Про це повідомив виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Олександр Павліченко, оприлюднюючи результати щорічного дослідження практики українських судів «Precedent UA-2017», під час якого відслідковується кількість релевантних застосувань рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) судами України. Дослідження проведено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

У заході, що відбувся 10 серпня 2018 року, взяли участь голова Касаційного адміністративного суду Верховного Суду Михайло Смокович, судді ВС Наталія Білик,  Олександр Ємець та В’ячеслав Хохуляк.

Як розповів Олександр Павліченко, цього року УГСПЛ та зовнішні експерти проводили дослідження національної судової практики щодо застосування суддями України в кримінальному провадженні рішень ЄСПЛ проти України за ст. 6 (право на справедливий суд) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод на базі даних Єдиного державного реєстру судових рішень України за період з 1 січня 2006 року по 3 серпня 2017 року. У ході дослідження переглянуто понад мільйон рішень. За словами Олександра Павліченка, прослідковується чітка тенденція частішого використання практики ЄСПЛ. Застосування позицій цього міжнародного судового органу робить рішення українського суду більш вмотивованим та обґрунтованим. Така практика має сприяти зменшенню кількості судових рішень, які потім оскаржуватимуться в ЄСПЛ.

  

Голова Касаційного адміністративного суду Верховного Суду Михайло Смокович зауважив, що судді адміністративних судів активно застосовують висновки ЄСПЛ під час розв’язання спорів, що виникають у сфері публічно-правових відносин і належать до юрисдикції адміністративних судів.

Водночас Михайло Смокович зазначив, що залишається проблема з релевантністю, тому що судді не завжди застосовують рішення ЄСПЛ, яке стосується безпосередньо справ, які вони розглядають. З метою розв’язання цієї проблеми для суддів постійно проводяться семінари, круглі столи, навчання в Національній школі суддів України, де вони можуть переймати міжнародний досвід застосування рішень ЄСПЛ у національному правосудді.