flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ККС ВС Надія Стефанів взяла участь у тренінгу з гендерної рівності для суддів

03 серпня 2018, 16:11

Суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надія Стефанів взяла участь у тренінгу з гендерної рівності для суддів, який відбувся 31 липня – 3 серпня 2018 року в м. Ірпені.

Навчання проводили міжнародний тренер з гендерних питань Санья Ніколін (Сербія) та керівник відділу науково-методичних досліджень проблем судочинства Національної школи суддів України Тетяна Фулей.

Учасники заходу розглянули ролі гендерної рівності у професійному середовищі суддів та особливості реалізації цього принципу при здійсненні правосуддя. Під час тренінгу, зокрема, проаналізували гендерний дисбаланс у судовій системі України й гендерну чутливість правової системи загалом. Судді також обговорили національне та міжнародне антидискримінаційне законодавство і нормативно-правові акти щодо забезпечення гендерної рівності та запобігання дискримінації за ознакою статі. Використання їх, на думку учасників, сприятиме досягненню гендерної рівності й посиленню ролі судової влади як промоутерів у цьому питанні.

Увагу приділили розгляду положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та сучасної практики Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), що стосуються дискримінації за ознакою статі. Судді обмінялися думками щодо впливу гендерних стереотипів на прийняття судових рішень з урахуванням практики ЄСПЛ.

Жваву дискусію викликало питання щодо необхідності розробки плану розвитку компетенції суддів у сфері гендерної рівності.

Для закріплення набутих знань учасники заходу об’єдналися в малі групи та виконали практичні завдання, а наприкінці тренінгу обговорили результати роботи.

Захід організований Координатором проектів ОБСЄ в Україні в межах проекту «Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя» спільно з Національною школою суддів України за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади.