flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Верховного Суду взяв участь у навчальному семінарі Європейського Офісу підтримки системи притулку

31 липня 2018, 17:13

Суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Володимир Бевзенко взяв участь у семінарі Європейського Офісу підтримки системи притулку (EASO) – Регіональному семінарі для суддів із Західних Балкан та Східної Європи, що відбувся 24-26 липня 2018 року в м. Дуррес (Албанія).

Захід організований Управлінням Верховного Комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) у рамках проекту «Ініціатива підвищення якості системи надання притулку в країнах Східної Європи та Південного Кавказу» (QIEE), яка здійснюється з метою подальшого покращення якості системи притулку в Україні.

Під час семінару були розглянуті, зокрема, такі питання:

  • ст. 15 Директиви про кваліфікацію – відмінності від Конвенції про біженців;
  • ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод;
  • роль Європейського суду з прав людини. Судова практика;
  • затримання та вислання заявників притулку.

Водночас на семінарі обговорювали практику Європейського Суду з прав людини та використання інформації по країнах походження біженців.

Суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Володимир Бевзенко виступив з вітальним словом і презентував стислий огляд процедури надання притулку біженцям в Україні. Доповідач звернув увагу на законодавство України про визнання особи біженцем та способи захисту прав цих осіб, розкрив процедури набуття особою статусу біженця та оскарження у випадку відмови у визнанні її біженцем. Зокрема, розповів, що українське законодавство передбачає два види оскарження адміністративних актів Державної міграційної служби України: адміністративне (позасудове) оскарження до Державної міграційної служби України; звернення до адміністративного суду, який розглядатиме позов за правилами Кодексу адміністративного судочинства України. Суддя зазначив, що в Україні не існує обов’язковості досудового адміністративного оскарження, особа безпосередньо одразу може звернутися до адміністративного суду.

Володимир Бевзенко звернув увагу також на кількісні показники розгляду справ біженців Касаційним адміністративним судом. Так, упродовж першого півріччя 2018 року на розгляді суду перебувало 389 справ, пов’язаних зі статусом біженців. Протягом першого півріччя 2018 року до суду надійшло 347 справ цієї категорії. У відкритті провадження щодо 18 касаційних скарг відмовлено, у 38 справах судові рішення залишено без змін, у 6 справах судові рішення змінено чи скасовано.

Підсумовуючи доповідь, суддя зазначив, що в Україні нескладна процедура надання особі статусу біженця. Складність полягає в іншому – виявити та встановити фактичні підстави для надання особі статусу біженця.