flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Презентовано перший в Україні «Посібник для суддів з інтелектуальної власності»

27 липня 2018, 13:06

26 липня 2018 року у м. Києві презентовано видання «Посібник для суддів з інтелектуальної власності», підготовлене та видане за сприяння Програми розвитку комерційного права (CLDP) Міністерства торгівлі США у координації з Федеральним судовим центром, Вищою радою правосуддя та Верховним Судом.

До авторського колективу посібника увійшли: Голова ВРП Ігор Бенедисюк, заступник Голови ВС, голова КГС ВС Богдан Львов, судді Господарського суду міста Києва Оксана Марченко та Оксана Гумега, суддя Київського апеляційного господарського суду Марина Доманська, заступник голови ВГСУ, суддя ВГСУ (у відставці) Віктор Москаленко, заступник керівника апарату ВС – керівник секретаріату КГС ВС (секретар робочої групи) Наталія Пляс.

У презентації видання взяли участь судді господарських судів, які спеціалізуються на розгляді справ у спорах, пов’язаних із захистом прав на об’єкти інтелектуальної власності, науковці, профільні юристи-практики, вітчизняні та міжнародні експерти.

З вітальним словом перед учасниками заходу, серед яких були судді господарських судів, науковці, українські та міжнародні експерти, виступили Старший юридичний радник Програми розвитку комерційного права (CLDP) Міністерства торгівлі США Ннамді Езера, Голова ВРП Ігор Бенедисюк, заступник Голови Верховного Суду, голова КГС ВС Богдан Львов, директор Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності НАПрН Олена Орлюк, проректор з науково-дослідної роботи НШСУ Наталія Шукліна.

Голова ВРП Ігор Бенедисюк (суддя ВГСУ, який спеціалізується на розгляді справ у спорах, пов’язаних із захистом прав на об’єкти інтелектуальної власності), зокрема, нагадав, що був прихильником спеціалізації з інтелектуальної власності ще з 2001 року, коли її було запроваджено у ВГСУ, та багато років потому лише мріяв про окремий спеціалізований ІР-суд. І от нарешті його створено, що є дуже позитивною новацією. Ігор Бенедисюк висловив переконання, що потужний кадровий потенціал дозволить обрати до майбутнього ІР-суду найкращих, і побажав присутнім на заході кандидатам на конкурс успіхів. Він також подякував американським колегам за технічну, матеріальну та інтелектуальну допомогу у підготовці Посібника.

Зі свого боку заступник Голови ВС, голова КГС ВС Богдан Львов наголосив, що забезпечення належного захисту прав інтелектуальної власності в Україні надзвичайно важливе для подальшого розвитку вітчизняної економіки та залучення міжнародних інвестицій. Господарські суди набули значного досвіду здійснення правосуддя у цій сфері, захищаючи та відновлюючи порушені права суб’єктів господарювання.

Водночас Богдан Львов вважає необхідним подальше вдосконалення механізмів застосування відповідних законодавчих норм для забезпечення ефективного захисту прав на об’єкти інтелектуальної власності. «Саме з цією метою ВГСУ за підтримки Програми розвитку комерційного права (CLDP) Міністерства торгівлі США, Посольства США було започатковано розробку Посібника, що став результатом довготривалого та плідного співробітництва, спрямованого на підвищення потенціалу судових органів України з питань захисту прав інтелектуальної власності». Заступник Голови ВС, голова КГС ВС висловив надію, що Посібник стане практичним довідником з питань судової практики, сприятиме однаковому і правильному застосуванню відповідних норм чинного законодавства та збагаченню досвіду суддів з метою забезпечення справедливого та ефективного розгляду справ у сфері інтелектуальної власності.

За участь у підготовці Посібника, крім американських колег, Богдан Львов подякував також фахівцям Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності НАПрН України, НШСУ та окремо звернув увагу на фахову допомогу керуючого партнера компанії «Пахаренко і партнери» Антоніни Пахаренко-Андерсон.

Особливу вдячність за безцінний внесок та наполегливу роботу Богдан Львов висловив одному з ініціаторів підготовки Посібника – заступнику голови ВГСУ, судді ВГСУ у відставці Віктору Москаленку, який, у свою чергу, розповів про майбутній ІР-суд, зокрема закономірність його утворення, юрисдикцію та порядок розгляду справ. Він наголосив на актуальності Посібника, особливо в контексті початку роботи новостворюваного ІР-суду, поділився передісторією його створення та подякував авторському колективу.

Директор науково-дослідного інституту інтелектуальної власності НАПрН України Олена Орлюк у доповіді «Соціальна, культурна і економічна значимість інтелектуальної власності та необхідність її захисту» зазначила, що цей Посібник – це крок у наше майбутнє, та нагадала, що зараз в Україні відбувається тотальна реформа у сфері інтелектуальної власності. «У це видання вкладено великий багаторічний досвід, тобто те, що десятками років напрацьовувалося і розроблялося ВГСУ (узагальнення, огляди судової практики, постанови пленуму і под.) і було надзвичайно важливим. Ми не знаємо, перед якими технологічними викликами постанемо через 5-7 років, проте судді змушені будуть якимось чином реагувати на ті зміни і реалії, з якими їм доведеться стикатися щодня. І тому я вважаю, що цей Посібник є міцним фундаментом для суддів, які зможуть найближчі роки опиратися на цю багаторічну напрацьовану практику та міжнародні стандарти, які в ньому викладені, щоб мати можливість створювати умови, аби Україна відповідала рівню країни з високим рівнем захисту прав інтелектуальної власності».

Заступник директора з експертної роботи Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності НАПрН України Олександр Дорошенко, розповідаючи про експертизу у сфері інтелектуальної власності в контексті нової редакції ГПК України, зазначив, що індивідуальний характер промислового зразка – це новація, з якою найближчим часом зіткнуться судді при визнанні недійсними патентів на промислові зразки.

Суддя Київського апеляційного господарського суду Марина Доманська розкрила особливості правових аспектів, пов’язаних із винаходами та іншими об’єктами інтелектуальної власності, а суддя Господарського суду міста Києва Оксана Марченко звернула увагу на особливості розгляду спорів у сфері авторських та суміжних прав.

Практичні аспекти застосування Посібника обговорили запрошені гості: Почесна мирова суддя Окружного суду США (округ Міннесота) Беккі Р. Торсон, юридичний редактор Федерального судового центру Кріс Маркаріян, Почесний мировий суддя окружного суду США (округ Міннесота) Стівен Е. Рау.

Посібник містить інформацію про правову охорону низки об’єктів інтелектуальної власності та судову практику їх захисту і включає багаторічні напрацювання суддів ВГСУ, господарських судів першої та апеляційної інстанцій.

Видання розраховане на суддів, адвокатів, юрисконсультів та інших фахівців у сфері захисту прав на об’єкти інтелектуальної власності. Посібник рекомендований до друку НШСУ для використання у навчальних заходах з підвищення кваліфікації суддів, які спеціалізуються на розгляді справ у спорах, пов’язаних із захистом прав на об’єкти інтелектуальної власності. Нормативно-правові акти та інші документи наведені станом на 1 червня 2018 року.