flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заступник голови ККС ВС Валентина Щепоткіна взяла участь в обговоренні пробації та альтернативних видів покарань в Україні

19 липня 2018, 17:50

18 липня 2018 року заступник голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Валентина Щепоткіна та начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар взяли участь у роботі першого засідання Наглядової ради проекту МАТРА «Пробація та альтернативні види покарань в Україні» (далі – Проект).

Керівник Проекту Ліна Бросіус та директор Центру суддівських студій Наталія Верещінська представили короткий огляд цілей та структури Проекту, а також план роботи на 2018 рік. Про європейські стандарти з питань пробації членів Наглядової ради поінформувала головний експерт з альтернативних санкцій та пробації Лео Тіггес.

Учасники зустрічі обговорили поточний стан та стратегічні питання щодо реалізації Проекту, зокрема особливості імплементації нового законодавства. Йшлося про розбудову інституційної спроможності у сфері кримінальної юстиції, професійну підготовку фахівців, інформування громадськості щодо пробації та посилення двосторонніх відносин між Нідерландами та Україною. Увагу приділили також координації співпраці з донорами та партнерами. Члени Наглядової ради наголосили, що в Україні немає ефективного зв’язку між внутрішньою та зовнішньою роботою із засудженими, які підлягають умовному звільненню, а це означає відсутність спільних програм з підготовки до звільнення, в рамках яких працівники пенітенціарної системи та працівники служби пробації співпрацюють з метою повернення колишніх засуджених у суспільство.

На думку експертів, реалізація проекту в пілотному Київському регіоні дасть змогу прокурорам і суддям ширше застосовувати альтернативні види покарань, знизити рівень рецидивізму та поліпшити реінтеграцію колишніх правопорушників. Крім того, це сприятиме посиленню підтримки пробації та альтернативних видів покарань серед громадськості, а також відтворенню успішних практик і підходів до пробації в інших регіонах України.

Верховний Суд є бенефеціаром Проекту.

Довідково. Проект МАТРА «Пробація та альтернативні види покарань в Україні» (2018-2021рр.) реалізується Центром суддівських студій (Україна), Центром міжнародного правового співробітництва (Королівство Нідерланди) та Нідерландським Гельсінським комітетом за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Нідерланди та за сприяння українських партнерів: Верховного Суду, Міністерства юстиції України і Генеральної прокуратури України.

Проект спрямований на посилення верховенства права в Україні завдяки створенню та налагодженню ефективної роботи служби пробації шляхом надання цільової підтримки нідерландськими державними і недержавними інституціями). Зокрема, довгостроковою метою цього проекту є справедливіше і якісніше здійснення правосуддя в Україні завдяки налагодженню роботи новоствореної системи пробації та  індивідуалізованому підходу до вибору міри покарання.