flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВС та ЄСПЛ проводять Експертні консультації щодо застосування Протоколу № 16

13 липня 2018, 11:40

13 липня 2018 року у Верховному Суді відбуваються Експертні консультації з питання застосування в Україні Протоколу № 16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі – Протокол № 16 до Конвенції).

Учасники заходу обговорюють механізми отримання консультативних висновків ЄСПЛ на підставі Протоколу № 16 до Конвенції та зміни до законодавства України, які мають бути прийняті з метою ефективного застосування цього Протоколу.

Відкриваючи захід, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська зазначила, що наразі перед державою Україна стоїть надважливе завдання – визначення засобів імплементації та вдосконалення національного законодавства для дієвого застосування Протоколу № 16 до Конвенції та наголосила на необхідності продуктивної комунікації між Верховним Судом та ЄСПЛ.

Йохан Каллеверт, заступник Секретаря Великої палати Європейського суду з прав людини, під час виступу зосередив увагу на аспектах взаємодії ЄСПЛ та верховних судів держав-членів Ради Європи у контексті ратифікації Протоколу № 16 до Конвенції.

У заході беруть участь представники міністерства юстиції, парламенту, адміністрації Президента України, Ради з питань судової реформи, судді та працівники апарату Верховного Суду.

Експертні консультації відбуваються за сприяння проекту Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини».

 

Довідково. Протокол № 16 до Конвенції передбачає превентивні механізми запобігання великій кількості звернень громадян країн – членів Ради Європи до ЄСПЛ.

Цей Протокол надає право національним вищим судам (трибуналам), визначеним самими державами – членами Ради Європи, звертатися до ЄСПЛ із запитами про надання консультативних висновків стосовно принципових питань, пов’язаних із тлумаченням або застосуванням прав і свобод, встановлених Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод та протоколами до неї, в тому разі, якщо національні суди мають сумніви в правильності тлумачення відповідних норм.

На підставі Закону України від 5 жовтня 2017 року № 2156-VIII «Про ратифікацію Протоколів № 15 та № 16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод» державою Україна було надано згоду на обов’язковість цих міжнародних  документів.

Відповідно до цього Закону Верховний Суд наділений правом звернення до ЄСПЛ.

Протокол набере чинності 1 серпня 2018 року.