flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правом на усунення недоліків апеляційної скарги прокурора наділена лише особа, яка подала апеляційну скаргу, а також службові особи органів прокуратури вищого рівня

11 липня 2018, 15:46

20 червня 2018 року об’єднана палата Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду розглянула касаційну скаргу прокурора відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих Генеральної прокуратури України на ухвалу апеляційного суду, якою повернуто апеляційну скаргу прокурора Генеральної прокуратури України у зв’язку з пропуском прокурором строку на апеляційне оскарження та відсутністю клопотання про його поновлення (п. 4 ч. 3 ст. 399 КПК України).

Ухвалою апеляційного суду від 8 серпня 2017 року апеляційну скаргу прокурора місцевої прокуратури на вирок суду першої інстанції від 26 червня 2017 року залишено без руху з підстав невідповідності апеляційної скарги вимогам ч. 2, ч. 6 ст. 396 КПК України та надано прокурору строк для усунення недоліків протягом десяти днів із дня отримання копії ухвали.

На виконання вимог зазначеної ухвали апеляційного суду прокурор відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих Генеральної прокуратури України, який брав участь у розгляді справи судом першої інстанції, подав змінену апеляційну скаргу.

У цьому кримінальному провадженні на розгляд об’єднаної палати винесено питання щодо правильного застосування норм кримінального процесуального закону, які регулюють здійснення прокуратурою функції підтримання публічного обвинувачення в суді, а саме – повноваження прокурора на усунення недоліків апеляційної скарги, залишеної без руху.

За результатами вивчення матеріалів провадження, об’єднана палата Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду дійшла висновку, що за змістом ст. 393, ч. 4 ст. 36 КПК України правом на подання апеляційної скарги зі сторони обвинувачення наділений прокурор, який брав участь у судовому провадженні, а також незалежно від їхньої участі в судовому провадженні прокурори вищого рівня: Генеральний прокурор, його перший заступник та заступники, керівник регіональної прокуратури, його перший заступник та заступники. При цьому згідно з приписами ст. 399, ст. 403, ч. 4 ст. 36 КПК України правом на усунення недоліків апеляційної скарги прокурора наділена лише особа, яка подала апеляційну скаргу, а також службові особи органів прокуратури вищого рівня.

Ознайомитися з постановою Верховного Суду можна за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/74927302.