flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Позиція Верховного Суду щодо форми надання учаснику інформації про діяльність ТОВ

11 липня 2018, 15:37

Учасник ТОВ звернувся до господарського суду з позовом про зобов’язання ТОВ надати йому належним чином завірені копії річних звітів, звітів про фінансово-господарську діяльність Товариства, протоколів загальних зборів учасників Товариства, засвідчені витяги з книги протоколів за 2011–2016 роки.

Рішенням господарського суду, яке залишено без змін постановою апеляційного господарського суду, у позові відмовлено. Судові рішення мотивовані тим, що чинним законодавством і положеннями Статуту Товариства не передбачено обов’язку ТОВ надавати учаснику запитувану ним інформацію в письмовому вигляді (у вигляді завірених копій).

Колегія суддів КГС ВС не погодилася з таким висновком судів попередніх інстанцій з огляду на таке.

На думку Суду, отримання учасником зазначеної інформації від товариства є необхідним для реалізації ним своїх корпоративних прав, зокрема правомочностей на участь в управлінні господарською організацією. Внаслідок невиконання товариством свого обов’язку з надання учаснику товариства на його вимогу для ознайомлення документів, передбачених положеннями закону та статуту, можуть бути визнані порушеними як право учасника товариства на інформацію, так і його корпоративні права.

Положення чинного законодавства та Статуту Товариства не регламентують процедуру, а також форму отримання учасником Товариства інформації щодо діяльності Товариства. Відсутність визначеного способу надання інформації, на думку колегії суддів, не може бути достатньою підставою для відмови Товариства надати його учаснику інформацію про свою діяльність у спосіб, в який просить учасник, адже така відмова є за своєю суттю безпідставним обмеженням права особи у виборі форми одержання інформації.

З повним текстом постанови КГС ВС у справі № 904/3679/17 можна ознайомитися за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75024622.