flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Якщо влада не боїться свого народу – вона створює адміністративні суди, які допомагають людям її контролювати

06 липня 2018, 20:28

Про це заявив голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович сьогодні, 6 липня, під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі, присвяченого публічній службі та адміністративному судочинству в Україні.

Участь у брифінгу взяли також президент Вищого адміністративного суду землі Рейнланд-Пфальц, президент Конституційної судової палати землі Рейнланд-Пфальц (Німеччина) Ларс Брокер та голова адміністративного департаменту Верховного суду Латвії, експерт проекту Twinning Вероніка Круміня.

Михайло Смокович нагадав, що цього ж дня 13 років тому, 6 липня 2005 року, Верховна Рада України ухвалила Кодекс адміністративного судочинства України, що дало змогу розпочати діяльність адміністративним судам в Україні.

Голова КАС ВС повідомив, що з 2005 року адміністративні суди розглянули 11 млн справ. «При цьому майже у 70% прийняті рішення на користь громадян, захищено їхні права та констатовано порушення роботи органів влади», – зауважив він.

Ларс Брокер зазначив, що інститут адміністративних судів існує в Німеччині понад 150 років. «Це була загальноєвропейська тенденція – створювати судові органи, які б контролювали владу», – сказав він.

Президент Вищого адміністративного суду землі Рейнланд-Пфальц також наголосив, що саме адміністративні суди є тими судами, які на практиці реалізують обіцянки держави надавати захист громадянину. Доповідач також згадав про важливість проведення таких заходів, як міжнародна конференція щодо публічної служби, яка відбулася у Верховному Суді 5–6 липня 2018 року. «Приємно, що у конференції брали участь і судді КАС ВС, і судді ВАСУ, і судді першої та апеляційної інстанцій, і науковці, в тому числі молоді, які вже відійшли від радянської моделі права і мають свіжий погляд на вирішення складних правових питань», – зауважив Ларс Брокер.

Вероніка Круміня повідомила, що адміністративні суди Латвії почали роботу у 2004 році. «Ми разом з Україною розпочинали цей процес, переймались однаковими питаннями становлення адміністративних судів, запозичували європейський досвід», – зазначила вона.

Голова адміністративного департаменту Верховного суду Латвії наголосила, що адміністративні суди – це той механізм, який повинен бути у країні, щоб людина могла нарівні говорити з державою, гідно захищати свої права. Вона також зауважила, що до створення адміністративних судів у Латвії державні органи часто відмовляли громадянам своїми рішеннями не аргументовано, але завдяки практиці адміністративних судів державні органи поступово стали більш ґрунтовно й відповідально ставитися до прийняття своїх рішень та аргументації відмов громадянам.