flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про системність проблеми щодо надмірної тривалості судового провадження говорили у Верховному Суді

03 липня 2018, 11:23

У Верховному Суді 25 червня 2018 року продовжилися експертні обговорення. Цього разу йшлося про ефективні засоби захисту від надмірної тривалості судових проваджень та про виконання рішень ЄСПЛ в групах справ «Світлана Науменко проти України» і «Меріт проти України». Захід організовано спільно Верховним Судом, Міністерством юстиції України та проектом Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини».

Секретар Великої Палати ВС Всеволод Князєв звернув увагу на чинники, що зумовлюють проблеми, пов’язані з надмірною тривалістю провадження в суді та виконанням судових рішень. Україна рухається в напрямі інтеграції у європейське співтовариство і, відповідно, слідує нормам міжнародного права та рекомендаціям, висловленим європейськими інституціями, зазначив Секретар Великої Палати. Тому в ході реалізації судової реформи зроблені кроки для підвищення ефективності правосуддя: почав роботу Верховний Суд, прийнято нове процесуальне законодавство та запроваджені інститути типових і малозначних справ, приватних виконавців. Проте ще багато роботи для забезпечення дієвого механізму захисту прав людини, який формуватиме позитивний імідж України.

Іван Ліщина, заступник Міністра юстиції України – Уповноважений у справах ЄСПЛ, зауважив, що системний аналіз рішень ЄСПЛ, винесених на користь заявників з України, дає можливість розподілити справи на окремі категорії. Група справ, яка стосується надмірної тривалості судового провадження, є однією з найчисельніших. Хоча Комітет міністрів Ради Європи констатував зрушення та визнав, що Україна виконала близько 100 рішень за останній рік і ця цифра перевищує показник виконання за останні 20 років, на контролі все ще залишається понад 1 тис. справ.

Бачення всієї глибини ситуації допоможе зрозуміти причини, які впливають на рівень результативності судочинства. Це і виконання судових рішень, і надмірна тривалість судового розгляду, сказав голова підкомітету з питань виконання рішень ЄСПЛ Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Руслан Сидорович. Однак на практиці, особливо в кримінальному процесі, тривалість розгляду справи залежить не тільки від суду. Крім того, на затягування процесу впливають неявка в судове засідання державного обвинувачувача, адвоката та несвоєчасна доставка підсудних.

Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, наголосивши на необхідності подальшої реалізації тих змін, які є частиною судової реформи і торкаються всієї правоохоронної системи, позитивно оцінив діяльність нового Верховного Суду та висловив готовність взаємодіяти для досягнення кращих результатів.

Про позитивні зрушення після судової реформи говорив Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг, зазначивши, що важливим етапом на сьогодні є запровадження механізму протидії надмірній тривалості судових проваджень. Рада Європи готова надати Україні допомогу та залучити представників органів державної влади до діалогу. Керівник проекту Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» Андрій Кавакін також наголосив на необхідності проведення експертних обговорень та розробленні плану дій у напрямі боротьби зі структурними проблемами, які впливають на доступ осіб до правосуддя.

Голова Касаційного кримінального суду у складі ВС Станіслав Кравченко висловив думку з приводу комплексності проблеми надмірної тривалості судового провадження. На загальну картину впливає нестача суддів у судах, надмірне навантаження, певні процесуальні аспекти. Хоча можна спостерігати позитивні кроки: наприклад, скасовано інститут додаткового розслідування. Судді Верховного Суду готові до спільної роботи з розробки механізму подолання зазначених труднощів для дієвого правосуддя, підсумував Станіслав Кравченко. Суддя Великої Палати ВС Наталія Антонюк та суддя Касаційного кримінального суду у складі ВС Олександра Яновська навели приклади ситуацій у ході розгляду кримінальних справ, які створюють передумови перевищення розумності строків, та шляхи вирішення цих питань.

До проведення заходу долучилися судді Великої Палати ВС Дмитро Гудима та Олег Ткачук, суддя Касаційного адміністративного суду у складі ВС Тетяна Анцупова, суддя Касаційного кримінального суду у складі ВС Віктор Остапук.

Директор Центру суддівських студій Наталія Верещінська презентувала пропозиції до Концепції імплементації превентивних та компенсаційних засобів захисту від надмірної тривалості судового провадження в Україні. До таких засобів належать як загальні, так і індивідуальні заходи, зокрема внесення змін до законодавства, запровадження механізму прискорення провадження у справі, введення компенсації у разі порушення строків розумної тривалості. Олексій Ляшенко, аналітик консалтингового агентства «Research and Branding Group», представив результати онлайн-опитування експертів щодо можливих превентивних та компенсаційних засобів захисту від надмірної тривалості судового провадження в Україні.

Участь у заході взяли працівники апарату Верховного Суду, представники органів судової влади, державних інституцій, громадських організацій, правники та експерти Ради Європи.