flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Відкритість у висвітленні діяльності суду та спілкуванні з громадськістю є передумовою взаємної довіри та поваги», – Лариса Рогач

02 липня 2018, 18:06

Аспекти у сфері судової комунікації в Україні та Канаді обговорили 25 червня 2018 року у Верховному Суді під час зустрічі з представниками Українсько-канадського проекту «Підтримка судової реформи» (далі – Проект).

Суддя Великої Палати ВС Лариса Рогач зазначила, що, усвідомлюючи значну роль комунікаційних зв’язків, судді нового Верховного Суду для реалізації стратегії діяльності створили однією з перших комунікаційну групу, також функціонує в Суді інститут суддів-спікерів. Оскільки перед Верховним Судом стоять завдання у сфері налагодження комунікацій зі ЗМІ та громадянським суспільством, досвід судових комунікацій Канади важливий для України, тому що доступ до інформації є складовою доступу до правосуддя.

Майкл МакДональд, голова апеляційного суду провінції Нова Шотландія, висловив думки щодо викликів у сфері судової комунікації в Канаді та Україні. Він зауважив схожість діяльності судів та ЗМІ в їх незалежності. Взаємодія судової системи та громадськості очевидна, бо суди – це невід’ємна частина суспільства. Коли інформація викривлюється, подається некоректно, суди мають комунікувати з громадянами напряму через сайти, сторінки в соціальних мережах. Відповідно, ті ЗМІ, які безпідставно критикують суди та суддів, закладають основу для недовіри, і від цього страждає все суспільство. Тому критика має бути конструктивною, а судам необхідно забезпечувати вільний доступ до інформації, повинна діяти стратегія взаємної поваги.

Суддя Касаційного адміністративного суду у складі ВС Володимир Кравчук зазначив, що упродовж останніх років триває інтенсивна робота з налагодження спілкування та роз’яснення громадськості місії судів. Також суддя ВС наголосив, що Верховний Суд має бути прикладом для інших, окресливши цікаві для суддів напрями розвитку у сфері комунікацій.

Керівник Проекту Любомир Маркевич звернув увагу, що модель провінції Нова Шотландія активно впроваджується українськими партнерами на різних рівнях в рамках реалізації Проекту. Наприклад, Комунікаційний комітет системи правосуддя України був створений з урахуванням подібного досвіду провінції Канади.

Про актуальні для роботи моменти говорили суддя Великої Палати ВС Дмитро Гудима, суддя Касаційного господарського суду у складі ВС Юрій Чумак, суддя Касаційного кримінального суду у складі ВС Світлана Яковлєва, судді Касаційного цивільного суду у складі ВС Олена Білоконь та Віктор Пророк. Були озвучені питання присутності суддів у соціальних мережах, негативна подача інформації про суди пресою, ситуація щодо комунікаційної кризи, розгляд резонансної справи тощо.

Участь у заході також взяли директор управління міжнародних програм Офісу Уповноваженого з питань федеральних суддів Канади Олег Шаков, координатор з питань комунікацій Проекту Дмитро Шинкарук, начальник відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Ліна Губар та начальник відділу внутрішніх комунікацій управління інформаційної та комунікаційної діяльності (прес-центр) ВС Марія Швенько.