flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Українські суди стають відкритішими для ЗМІ

02 липня 2018, 14:31

Про це говорили учасники другого загальнонаціонального форуму «Незалежні суди та вільні ЗМІ: розширення можливостей співпраці», який відбувся 26 червня 2018 року. У заході взяли участь суддя Великої Палати Верховного Суду Олена Кібенко, суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Людмила Стратієнко та суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Світлана Яковлєва.

«Поступово ми переходимо від ситуації, коли суди були цілковито закриті, до того, що вони ще не повністю, але стають відкриті настільки, наскільки це можливо», – заявив Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк і додав, що з часом судді почали краще сприймати ідею відкритої комунікації з журналістами та громадськістю.

Про нові підходи до комунікацій Верховного Суду поінформувала учасників форуму Олена Кібенко. Суддя зазначила, що ще на початку роботи найвищої судової інстанції було створено робочу групу і план реалізації комунікаційної стратегії та вдосконалення менеджменту, якого успішно притримуються у ВС. Новини з’являються не лише на офіційному сайті Верховного Суду, а й на сторінці в соціальній мережі Facebook. Контент дуже різноманітний: окрім стандартних повідомлень щодо діяльності суду, публікуються також інформація про прийняті судові рішення, інтерв’ю, повідомлення з блогів суддів, інформація про позаробочу командну співпрацю суддів (supreme_run, supreme_bike та supreme_swim). Прес-служба постійно проводить скринінг публікацій у ЗМІ та аналізує матеріали, пов’язані з діяльністю судової влади.

Крім того, комунікаційна стратегія Верховного Суду спрямована на те, щоб усі повідомлення були зрозумілі пересічному громадянину та написані доступною мовою, з мінімальним використанням фахової термінології. Задля покращення спілкування зі ЗМІ регулярно проводяться тренінги для суддів-спікерів. Розміщують також анонси подій, що відбуватимуться у ВС, та справ, котрі розглядатимуть касаційні суди чи ВП ВС.

На думку учасників форуму, журналісти та судді мають бути партнерами і постійно взаємодіяти один з одним. Такий підхід сприятиме підвищенню довіри до суддів. Крім того, були надані конкретні рекомендації задля поліпшення роботи представників ЗМІ у судах та, відповідно, популяризації судової влади загалом.

Судді з різних регіонів України поділилися досвідом роботи у своїх судах щодо популяризації їх у ЗМІ, співпраці з журналістами та громадськістю. Окрім проведення традиційних брифінгів та прес-конференцій, активно поширюють відео-сюжети про роботу суду та сприяння правовій обізнаності школярів.

Приділили увагу також можливостям розширення співпраці між судами й медіа та детальному розгляду потреб кожної сторони, що дасть змогу зробити комунікацію максимально ефективною. Жваве обговорення викликали труднощі, які виникають під час спілкування між суддями й журналістами, зокрема використання спеціальної термінології.

У ході заходу також відбулася презентація підсумків роботи Прес-центру судової влади України та електронного каталогу прес-служб судів.

Під час проведення форуму учасники ознайомилися з досвідом взаємодії судів зі ЗМІ на прикладі провінції Нова Шотландія (Канада). Фаховий коментар надав Голова Вищого суду провінції Нова Шотландія Майкл Макдоналд та директор з питань комунікацій Судової адміністрації провінції Нова Шотландія Дженіфер Стейрс.

Захід організовано за підтримки українсько-канадського проекту «Підтримка судової реформи», Вищої ради правосуддя, Верховного Суду, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України, Центру демократії та верховенства права, ГО «Детектор медіа», Інституту масової інформації та Національної спілки журналістів України. Генеральні інформаційні партнериЮридична газета та інформаційне агентство «Інтерфакс-Україна».

У роботі форуму взяли участь представники органів судової влади, начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар, співробітники управління інформаційної та комунікаційної діяльності (прес-центру) Верховного Суду, іноземні експерти, журналісти та редактори провідних ЗМІ України.

Другий загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: розширення можливостей співпраці» проходив у режимі онлайн і транслювався через мережу Інтернет.

Повна трансляція форуму – за посиланням: http://onlineinyou.com.ua/forum_260618/.

З презентацію судді ВП ВС Олени Кібенко можна ознайомитися за посиланням.