flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правові питання тлумачення конституційних норм обговорили судді Верховного Cуду з Головою Конституційного Cуду України

27 червня 2018, 12:09

Про правові питання тлумачення конституційних норм, а також про плани роботи Конституційного Cуду України на найближчий час ішлося під час наради суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду на чолі з головою суду Михайлом Смоковичем за участю Голови Конституційного Суду України Станіслава Шевчука та судді КС України Віктора Городовенка, яка відбулася 25 червня у приміщенні КАС ВС.

Вітаючи учасників зустрічі, Михайло Смокович нагадав про зміни до КАС України, якими передбачено, що в тому разі, коли суд доходить висновку, що закон чи інший правовий акт суперечить Конституції України, суд не застосовує такий закон чи інший правовий акт, а застосовує норми Конституції України як норми прямої дії. У такому випадку суд після винесення рішення у справі звертається до Верховного Суду для вирішення питання стосовно внесення до Конституційного Суду України подання щодо конституційності закону чи іншого правового акту, що віднесено до юрисдикції Конституційного Суду України.

Станіслав Шевчук  нагадав, що всім європейським конституційним судам надана функція щодо контролю за дотриманням конституційних прав і свобод людини.

Він розповів, що КС України вже розпочав роботу з розгляду конституційних скарг. Приблизно половина звернень стосується соціальних питань.  Таким чином, Голова КС України вважає нагальною потребою у взаємодії адміністративних судів і Конституційного Суду України.

Станіслав Шевчук також повідомив, що до КС України надійшло близько 600 скарг, з яких провадження відкрите у 12. Приблизно 40 справ передані на Велику палату цього Суду.

Суддя КС України Віктор Городовенко висловив пропозиції щодо співпраці суддів Конституційного Суду та Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду. Зокрема, одну з найближчих зустрічей запропонував присвятити понятійному апарату, оскільки надзвичайно важливо мати однакове чітке розуміння змісту конституційних прав. На наступних нарадах суддя КС України запропонував обговорити проблемні правові ситуації, сформулювати позиції, які становлять основну проблематику.

На завершення зустрічі Михайло Смокович повідомив, що зустрічі із суддями Конституційного Суду України планується проводити щомісячно.