flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Обґрунтованість касаційної скарги не вимірюється її обсягом», – суддя Верховного Суду Ольга Ступак

19 червня 2018, 13:08

Найчисленнішою категорією справ, які розглядає Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду, залишаються спори, пов’язані з кредитними і депозитними договорами, та інші спори щодо виконання грошових зобов’язань. Про це розповіла суддя КЦС Ольга Ступак на VII Всеукраїнському форумі з публічного права та фінансово-банківських питань Асоціації адвокатів України.

Вона зазначила, що практика, зокрема і в цій категорії спорів, не може докорінно змінитись. Однак КЦС на сьогодні вже передав понад 20 справ на розгляд Великої Палати ВС з метою відступити від раніше висловленої позиції Верховним Судом України.

Крім того, 15 справ передано на розгляд ВП з тих підстав, що КЦС вбачає наявність виключно правової проблеми. Деякі справи передаються до ВП одночасно з обох підстав. При цьому дві справи були повернуті, оскільки ВП не побачила виключної правової проблеми. Зокрема, одна з них стосується відшкодування моральної шкоди учасникам війни в Афганістані. Військовослужбовці позивались до Міністерства оборони України.

Суддя порадила правникам стежити за такими справами. Зокрема, на сайті ВС є розділ «Велика Палата», де можна знайти всі справи, що перебувають у ній на розгляді.

Також доповідач пояснила, що судді та апарат Верховного Суду сьогодні працюють в умовах шаленого навантаження, та попросила громадян ставитися до такої ситуації з розумінням. Зокрема, особисто вона отримала понад 1,5 тис. справ. «Від того, що ми будемо прискорювати розгляд справ, судові рішення більш якісними не стануть», – зазначила Ольга Ступак.

Водночас вона звернула увагу адвокатів, що сьогодні законодавець запроваджує монополію адвокатів на представництво в судах. І судді також очікують від правників обґрунтованих та змістовних позовів і скарг. Однак, за словами доповідача, це не мають бути скарги на 50 сторінок. «Обґрунтованість касаційної скарги не вимірюється її обсягом», – наголосила вона.    

З другого боку, нові процесуальні кодекси передбачають відповідальність за зловживання процесуальними правами. Суддя розповіла, що одна з перших справ, яку вона отримала вже як суддя нового ВС, була за скаргою подружжя. Позивачі є інвалідами та не сплачують судового збору. І це була вже восьма касаційна скарга на одне й те саме рішення апеляційного суду. Тому у відкритті касаційного провадження було відмовлено, а в ухвалі, зокрема, зазначено, що відтепер законодавство передбачає таке поняття, як зловживання процесуальними правами.  

Ольга Ступак також зауважила, що судді усвідомлюють, що рішення, які вони підписують, є їхнім «обличчям». Так само й адвокати мають розуміти, що підписані ними позовні заяви і скарги – це також їхній імідж. «На моє переконання, не буде мати успіху ні судова реформа, ні реформа адвокатури, якщо ми з вами: судді, адвокати, прокурори, інші установи юстиції не будемо усвідомлювати нашу спільну відповідальність. Кожен із нас повинен добросовісно робити свою роботу», – зазначила суддя.