flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді відбулася зустріч із членами Робочої групи Ради ООН з прав людини

15 червня 2018, 16:57

12 червня 2018 року голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко та судді ККС ВС Наталія Білик, Олександр Ємець та Вячеслав Наставний зустрілися з членами Робочої групи Ради ООН з прав людини (далі – РГ РПЛ ООН, Робоча група) .

Станіслав Кравченко поінформував представників Робочої групи про повноваження Верховного Суду щодо питань, пов’язаних з насильницьким або недобровільним зникненням осіб, наголосивши на тому, що узагальнення рішень Верховного Суду має бути одним з ефективних внутрішніх механізмів для поліпшення загальної ситуації судового розгляду цієї категорії справ.

Зараз в Україні на законодавчому рівні не існує поняття «насильницьке або недобровільне зникнення», що суттєво впливає на розгляд справ, пов’язаних із цим явищем, зазначив голова ККС ВС. Натомість органи досудового розслідування здійснюють кваліфікацію діянь, що містять ознаки насильницького або недобровільного зникнення як злочини проти волі особи, зокрема «незаконне позбавлення волі або викрадення людини», «захоплення заручників» і злочини проти життя та здоров’я особи тощо. Безумовно нагальним завданням законодавчого органу держави є імплементація вимог Міжнародної конвенції про захист усіх осіб від насильницьких зникнень, в тому числі й виокремлення такого складу злочину у Кримінальному кодексі України.

Крім того, складною є ситуація з розслідуванням справ щодо зникнення осіб. Особливо, якщо мова йде про непідконтрольну територію на сході України, де доводиться працювати в умовах бойових дій. Також складним є вирішення питання щодо ефективного розслідування таких випадків на тимчасово окупованій території АРК та м. Севастополя. Серед основних проблем Станіслав Кравченко назвав збір доказів у цих регіонах та їх подальшу оцінку в суді.

Суддя ККС ВС Олександр Ємець повідомив членам РГ РПЛ ООН про процесуальні механізми відшкодування шкоди потерпілим у злочинах, пов’язаних із насильницьким або недобровільним зникненням.

Судді ВС відповіли на запитання членів РГ РПЛ ООН. Окремо учасники зустрічі обговорили необхідність проведення спеціалізованих тренінгів для суддів.

Сторони обмінялися думками щодо забезпечення права потерпілих на справедливий суд і вжиття державою заходів з метою розслідування відповідних справ та притягнення винних до відповідальності. Під час зустрічі обговорили теми забезпечення права на ефективний правовий захист і на відшкодування збитків.

За результатами візиту до України Робоча група підготує доповідь, яка стане додатком до її щорічної доповіді, що буде представлена на 42-й сесії Ради ООН з прав людини у вересні 2019 року. Цей документ міститиме аналіз дискусій, проведених під час візиту, та рекомендації з низки питань, що стосуються повноважень Робочої групи.

У зустрічі також взяли участь члени РГ РПЛ ООН – заступник голови Тае-Унг Байк, члени РГ Генрікас Міцкевічюс (Литовська Республіка) та Лучано Газан (Аргентина), секретар Юго Серданголо, молодший спеціаліст з прав людини Марія Вікторія Габіуд, спеціаліст з прав людини Сергій Курносенко та представники Верховного Суду – начальник правового управління (III) департаменту аналітичної та правової роботи ВС Юрій Хім’як і начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Ліна Губар.