flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВП ВС розгляне питання щодо розмежування договору факторингу та інших способів відступлення права вимоги

08 червня 2018, 17:52

19 червня 2018 року Велика Палата Верховного Суду розгляне справу № 909/968/16 за позовом ВАТ «Івано-Франківський птахокомбінат» до ПАТ «Мегабанк», ТОВ «НІКІ», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача – приватний нотаріус Київського нотаріального округу Семенова Г. В., про визнання недійсними договорів за касаційними скаргами ТОВ «НІКІ» та ПАТ «Мегабанк» на рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 13 лютого 2017 року й постанову Львівського апеляційного господарського суду від 2 серпня 2017 року.

На розгляд Великої Палати Верховного Суду справу передала колегія суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду відповідно до ч. 5 ст. 302 ГПК України в редакції Закону України від 3 жовтня 2017 року № 2147-VІІІ «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів». Колегія суддів вважає, що справа містить виключну правову проблему і така передача необхідна для забезпечення розвитку права та формування єдиної правозастосовної практики. Правова проблема зводиться до розмежування договору факторингу та інших способів відступлення права вимоги, оскільки суди, визначаючи правову природу оспорюваних договорів, вказують на певні їх особливості, через що створюють різну судову практику.

З ухвалою Великої Палати Верховного Суду про прийняття та призначення справи до розгляду можна ознайомитися за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/73896748.