flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВП ВС розгляне питання щодо можливості визнання в судовому порядку недійсним розірваного договору

08 червня 2018, 17:48

19 червня 2018 року Велика Палата Верховного Суду розгляне справу № 905/1227/17 за позовом керівника Маріупольської місцевої прокуратури № 2 Донецької області в інтересах держави в особі Міністерства освіти і науки України до Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області, ТОВ «Фірма Технотрон», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача – Маріупольський професійний ліцей, про визнання недійсним договору оренди та зобов’язання вчинити певні дії за касаційною скаргою Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області на постанову Донецького апеляційного господарського суду від 25 жовтня 2017 року.

 На розгляд Великої Палати Верховного Суду справу передала колегія суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду відповідно до підпункту 7 п. 1 розд. ХІ «Перехідні положення» ГПК України в редакції Закону України від 3 жовтня 2017 року № 2147-VІІІ «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів». Колегія суддів висловила намір відступити від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного в раніше прийнятій Верховним Судом України постанові від 23 грудня 2015 року у справі № 918/144/15. Правова позиція зводилась до того, що визнання недійсним договору оренди нежитлового приміщення, який сторони розірвали, а майно повернули, є неможливим, оскільки предмет спору припинив існування. Натомість Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду в ухвалі від 11 квітня 2018 року вказав, що правочин визнається в судовому порядку недійсним з моменту його вчинення, отже певні правові наслідки договірних правовідносин між сторонами можуть існувати і після розірвання спірного договору.

З ухвалою Великої Палати Верховного Суду про прийняття та призначення справи до розгляду можна ознайомитися за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/73896817.