flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про практику застосування нового КАС в податкових спорах говорили в ході дискусії «Податки без кримінального майбутнього»

01 червня 2018, 16:40

Про захист бізнесу від необґрунтованих звинувачень в ухиленні від сплати податків, процесуальні можливості у разі виникнення податкових претензій з боку державних контролюючих організацій, а також про перспективу створення Національного бюро фінансової безпеки замість податкової міліції йшлося в рамках AVELLUM Discussion Hub «Податки без кримінального майбутнього».

У заході, що відбувся 31 травня 2018 року, взяли участь представники законодавчої влади, правоохоронних органів, Ради бізнес-омбудсмена в Україні спільно з бізнес-спільнотою та юристами.

Організаторами виступили газета «Юридична практика» спільно з ЮФ AVELLUM, Американською торговою палатою в Україні та U.S.-Ukraine Business Council.

З боку судової влади до експертної дискусії долучилися секретар судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів Касаційного адміністративного суду Верховного Суду Раїса Ханова, суддя КАС ВС Ян Берназюк, віце-президент Всеукраїнської асоціації адміністративних судів, суддя Вищого адміністративного суду України Наталія Блажівська.

Секретар судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів Касаційного адміністративного суду Верховного Суду Раїса Ханова під час виступу звернула увагу на велике навантаження на суддів касаційної інстанції. З початку роботи Верховного Суду – 15 грудня 2017 року – до податкової палати надійшло 23 тис. 810 справ та матеріалів, приблизно 21 тис. – справи, передані від Вищого адміністративного суду України. За майже півроку розглянуто 6 тис. 973 справи. На кожного суддю цієї палати розподілено в середньому 2 тис. 600 справ.

Суддя зазначила, що в новому КАС України введено відповідальність за зловживання правом на оскарження, однак застосувати цю норму складно, тому що відмову в допуску або відкритті справи можна кваліфікувати як обмеження доступу до правосуддя. Наприклад, навіть коли відповідно до судової практики рішення касаційної інстанції передбачуване, фіскальні служби все одно оскаржують рішення апеляційного суду, наполягаючи на своїй позиції. Таким чином, навантаження на суддів Касаційного адміністративного суду зростає.

Раїса Ханова повідомила, що при розгляді податкових спорів судді КАС ВС переважно дотримуються правових позиції Верховного Суду України. Касаційним адміністративним судом здебільшого ухвалюються рішення на користь платників податків.

Однією з основних системних проблем суддя назвала низьку якість матеріалів, що надходять до судів.

У свою чергу віце-президент Всеукраїнської асоціації адміністративних судів Наталія Блажівська додала, що тягар доказування, відповідно до КАС України, лежить на фіскальних органах, проте платникам податків потрібно ретельніше готувати доказову базу, це допоможе їм захистити свої інтереси навіть у дуже складних спорах.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна повідомила про розробку законопроекту № 8157 щодо створення Національного бюро з фінансової безпеки України, завданням якого стане розслідування у сфері публічних фінансів. За словами народного депутата, створення такого органу дасть змогу мінімізувати кримінально-правові ризики у податковій галузі.

 

Фото зі сторінки Facebook AVELLUM - https://www.facebook.com/avellum/photos/pb.1657827384499221.-2207520000.1527857336./2087061968242425/?type=3&theater.