flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Функціонування громадських центрів правосуддя стало темою конференції програми USAID

01 червня 2018, 15:14

Суддя, секретар судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Ганна Вронська долучилася до конференції «Громадські центри сприяння доступу до правосуддя: міжнародний досвід та можливості для України» (далі – Конференція), організованої програмою USAID «Нове правосуддя». Конференція відбулася 30–31 травня 2018 року.

Міжнародні експерти поділилися досвідом започаткування та організації громадських центрів доступу до правосуддя. Фахівці з США розповіли про успіх громадського центру правосуддя, створеного на основі державно-приватного партнерства із залученням професійних суддів.

Суддя Верховного суду штату Нью-Йорк та головуючий суддя Громадського центру правосуддя Ред Хук Алекс М. Калабрізі зазначив, що такий центр працює як альтернатива традиційному суду, а також є позитивним прикладом змін. Центр став поштовхом до створення на території громади з високими показниками злочинності та засуджених осіб  сприятливого середовища для життя, економічного зростання і розвитку суспільства.

Під час Конференції іноземні спікери також презентували унікальні приклади партнерства між державним сектором, правниками та недержавними організаціями, що дали початок громадським центрам правосуддя в Сінгапурі та країнах Латинської Америки.

Експерти громадських центрів правосуддя зазначили, що передумовами якісних змін є передовсім усвідомлення того, що вони працюють для місцевих громад. Тобто головні засади діяльності громадських центрів правосуддя – це  зрозумілість правосуддя, проста мова та доступність, що є запорукою довіри до судової системи.

Ганна Вронська звернула увагу на позитивні результати функціонування центрів доступу до правосуддя на базі місцевих громад, які дають можливість розвивати громадянське суспільство. Такий досвід є цікавим і корисним для України.

Представники українських правозахисних організацій поділилися досвідом втілення програм сприяння доступу до правосуддя, представили концепції зі створення і розгортання діяльності громадських центрів сприяння доступу до правосуддя в областях України та співробітництва з судовою системою.

Участь у Конференції також взяла керівник апарату Верховного Суду Ольга Булка.

Присутні зійшлися на думці, що результати національних опитувань свідчать про необхідність запровадження інноваційних підходів до співпраці між різними суспільними верствами. Громадські центри можуть сприяти доступу до правосуддя, підвищенню рівня довіри громадян до судової влади та інформуванню громадськості про діяльність судової влади і судову реформу, тобто налагодженню процесів взаємодії на рівні місцевої громади, а в майбутньому бути інструментом для оздоровлення всього суспільства держави.

Програма USAID «Нове правосуддя» реалізовується упродовж 2016–2021 років і спрямована на становлення незалежної, підзвітної, прозорої та ефективної системи правосуддя, що підтримує верховенство права і спроможна боротися з корупцією.