flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Верховного Суду взяв участь у Загальнонаціональному юридичному форумі

29 травня 2018, 17:26

Суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Микола Мазур взяв участь у роботі Загальнонаціонального юридичного форуму «Доступ до правосуддя у контексті судової реформи», який відбувся в м. Сєверодонецьку (Луганська обл.) 25 травня 2018 року.

Учасники форуму ознайомилися з процесуальними аспектами реформи, шляхами забезпечення єдності судової практики та застосуванням норм кримінального права. Основну увагу було зосереджено на особливостях функціонування правової системи в умовах нещодавно прийнятих змін до чинного законодавства стосовно нового режиму діяльності військових та правоохоронних структур на відповідній території.

З вітальним словом виступили національний радник з юридичних питань, керівник відділу верховенства права Координатора проектів ОБСЄ в Україні Олександр Водянніков, ректор Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка Віталій Комарницький та голова Апеляційного суду Луганської області Володимир Гаврилюк.

У межах роботи форуму відбулося обговорення етапів впровадження судової реформи та шляхів забезпечення доступу до правосуддя в умовах проведення операції об’єднаних сил із забезпечення національної безпеки й оборони в Донецькій та Луганській областях, кримінально-правової проблеми забезпечення єдності правозастосовної практики та перспективи застосування процесуальних новел судової реформи.

«З початком бойових дій на території Луганської та Донецької областей виникла ситуація, коли національне законодавство, розраховане на мирний час, не містило відповідей на нові численні виклики. Отже, судова влада мала знаходити правові механізми вирішення тих чи інших спорів, пов’язаних із подіями, що відбувалися на сході України», – зазначив Микола Мазур.

Суддя ВС нагадав, що «Намібійські винятки», сформульовані в одному з рішень Міжнародного Суду ООН, почали використовувати саме в судовій практиці, тоді як на законодавчому рівні правову норму було закріплено значно пізніше.

На переконання Миколи Мазура, важливу роль у захисті прав громадян відіграє Верховний Суд, який формує єдину судову практику. Суддя звернув увагу учасників форуму на нещодавнє зразкове рішення ВС у справі щодо пенсійного забезпечення внутрішньо переміщених осіб, прийняте з урахуванням позиції ЄСПЛ у справі «Пічкур проти України».

Крім того, суддя Верховного Суду наголосив на важливості запровадження електронного суду, зауваживши, що це сприятиме підвищенню ефективності та оперативності судового розгляду.

Захід організований Луганським державним університетом внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка в партнерстві з Координатором проектів ОБСЄ в Україні та Верховним Судом.