flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Звільнення у зв’язку зі скороченням штатів допускається за відсутності можливості подальшого використання на службі – ВС

24 травня 2018, 09:45

Особи середнього, старшого і вищого начальницького складу звільняються зі служби з органів внутрішніх справ у запас через скорочення штатів за відсутності можливості подальшого використання на службі.

На це звернув увагу Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду під час розгляду адміністративної справи за позовом до Управління МВС України, Головного управління Національної поліції, Міністерства внутрішніх справ України про визнання протиправним та скасування наказу про звільнення позивача та поновлення його на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Позивач з 1994 року проходив службу в органах внутрішніх справ, обіймаючи на момент звільнення посаду заступника начальника районного відділу – начальника міліції громадської безпеки районного відділу УМВС України, маючи спеціальне звання підполковника міліції. 6 листопада 2015 року його звільнено у запас Збройних Сил України за п. 64 «г» Положення про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів УРСР від 29 липня 1991 року № 114 (далі – Положення № 114), через скорочення штатів.

Позивач зазначив, що при скороченні штатів, яке відбулося внаслідок ліквідації одного органу внутрішніх справ (міліції) та створення іншого органу (поліції), відповідач порушив норми чинного законодавства України щодо можливості подальшого використання позивача на службі в органах внутрішніх справ України.

Суди першої та апеляційної інстанцій відмовили у задоволенні позову.

Верховний Суд не погодився з такими рішеннями, вказавши, що суди попередніх інстанцій не дослідили всіх зібраних у справі доказів, скасував рішення судів попередніх інстанцій і направив справу на новий судовий розгляд.

Верховний Суд зазначив, що за змістом п. 64 «г» Положення № 114 «звільнення у зв’язку із скороченням штатів допускається лише при відсутності можливості подальшого використання на службі».

 

Постанова Верховного Суду від 16 травня 2018 року № 821/3732/15-а – http://reyestr.court.gov.ua/Review/74029034.