flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Верховного Суду зустрілася з представниками USAID

23 травня 2018, 09:49

21 травня 2018 року у рамках співпраці з програмою «Нове  правосуддя» (USAID) (далі – Програма) відбулася зустріч Голови Верховного Суду Валентини Данішевської з головою Десятого апеляційного окружного суду (США) Тімоті Тимковичем.

Валентина Данішевська зазначила, що з самого початку роботи у Верховному Суді активно працюють над покращенням адміністрування судових процедур.  Зокрема, пошуком норм права, які дадуть змогу пришвидшити розгляд справ, та створенням єдиного шаблону написання тексту судових рішень, зрозумілого для громадян. Внесено зміни до структури та змістового наповнення судових рішень, що полегшує їх сприйняття, в тому числі й суддями нижчих інстанцій. Таким чином, судді намагаються відповідати високим очікуванням суспільства і якомога швидше та якісніше розглянути накопичені справи. Крім того, приділяють значну увагу проведенню антикорупційної політики, зокрема визначенню потенційно небезпечних ділянок у цій сфері.

Голова Десятого апеляційного окружного суду (США) Тімоті Тимкович  поділився аналогічним досвідом антикорупційної роботи у США. Наприклад, суддям доводиться проходити одразу дві перевірки майнових декларацій. Одна з них – загальна, а друга існує всередині судової системи. До складу спеціалізованої комісії входять голови апеляційних окружних судів, які прискіпливо вивчають статки колег.

Тімоті Тимкович наголосив, що нещодавній конкурс до Верховного Суду, який відбувся в Україні минулого року, є дуже важливим для підвищення рівня довіри громадян до судової системи в цілому. Завдяки відкритості процедури люди бачать, що їх справи розглядатимуть лише висококваліфіковані спеціалісти.

Керівник Програми Девід Вон нагадав про готовність USAID до подальшої співпраці з Верховним Судом. Насамперед ішлося про проведення спеціалізованих тренінгів з питань формування лідерських якостей у суддів, менеджменту та адміністрування суду. Проведення навчання сприятиме підвищенню ефективності усіх аспектів діяльності Верховного Суду.

У зустрічі також взяли участь керівник програм розвитку демократії та врядування Відділу сприяння розвитку демократії та врядування Регіональної місії USAID в Україні, Білорусі, Молдові та на Кіпрі Олександр Піскун, заступник керівника Програми Наталія Петрова і начальник  відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар.