flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося перше засідання Науково-консультативної ради при Верховному Суді

18 травня 2018, 17:22

18 травня 2018 року відбулося перше організаційне засідання Науково-консультативної ради при Верховному Суді (далі – НКР при ВС, Рада), яке було присвячено розробленню стратегії діяльності Ради, вирішенню організаційних і комунікаційних питань.

Засідання відкрила Голова Верховного Суду Валентина Данішевська. Спільна робота Верховного Суду та Науково-консультативної ради сприятиме розвитку права, досконалості практики ВС, забезпеченню стабільності судової практики, зазначила Голова ВС. Водночас необхідно розуміти, що правовідносини розвиваються та змінюються. Тому діяльність НКР при ВС покликана забезпечити наукові підходи до розв’язання найактуальніших проблем судочинства.

НКР при ВС – це той орган, який допомагає суддям знаходити відповіді на питання правового характеру, що є дискусійними чи на практиці вирішуються по-різному. Науковці ж мають можливість скористатися матеріалами судової практики для досліджень, що дасть змогу гармонійно співпрацювати виконуючи завдання, які стоять перед науковцями та суддями, зауважила Валентина Данішевська.

Секретар Пленуму ВС, суддя ВС Дмитро Луспеник наголосив на важливості взаємодії науки та практики, які мають іти разом задля дотримання принципів справедливості та верховенства права в державі. НКР при ВС створено для надання допомоги Верховному Суду у виконанні основного завдання – забезпечення сталості та єдності судової практики, а до участі у роботі Ради запрошені фахівці у сфері права та інших галузях знань, вчені й практики.

Вчений секретар НРК при ВС, суддя ВС Леонід Лобойко підкреслив, що в основу діяльності Верховного Суду мають бути покладені сучасні наукові знання, тому вбачається необхідним, щоб Рада діяла постійно. Актуальність спільної роботи ВС та НКР зумовлена і змінами в законодавстві та прийняттям процесуальних кодексів, які спрямовують судову практику в нове русло.

Леонід Лобойко під час першої зустрічі поінформував про нагальні питання, які потребують обговорення та впровадження на практиці. Члени НКР при ВС мали змогу висловити бачення майбутньої співпраці та пропозиції стосовно діяльності Ради.