flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС Ян Берназюк і Наталія Коваленко взяли участь у семінарі для керівників юридичних служб Пенсійного фонду України

18 травня 2018, 16:51

17 травня 2018 року судді Верховного Суду Ян Берназюк і Наталія Коваленко взяли участь у семінарі-нараді для керівників юридичних служб головних управлінь Пенсійного фонду України в областях та місті Києві, який відбувся у приміщенні Київського національного торговельно-економічного університету.

Наталія Коваленко ознайомила з практикою розгляду Касаційним адміністративним судом справ за участю Пенсійного фонду України. Під час виступу проаналізувала справи щодо перерахунку пенсій прокурорів, держслужбовців, судові спори, пов’язані з перерахунком пенсій при переході з одного виду пенсії на інший, довічного грошового утримання суддів. Окремо суддя звернула увагу на нові процесуальні норми, а також наголосила на вимогах до касаційної скарги та на категорії справ незначної складності, що не передбачають можливості їх перегляду судом касаційної інстанції (за винятком випадків, передбачених Кодексом адміністративного судочинства України).

Ян Берназюк у доповіді назвав основні недоліки під час звернення органів Пенсійного фонду України до Верховного Суду з касаційними скаргами. Серед них, зокрема, несплата судового збору, неправильне оформленння документів на підтвердження повноважень особи, що підписує касаційну скаргу, звернення до Верховного Суду без вивчення та аналізу вже наявної судової практики Верховного Суду та Верховного Суду України з певних категорій справ, пропуск місячного строку на звернення з касаційними скаргами.

Під час заходу також обговорено процесуальні можливості Пенсійного фонду України, які б дали змогу зменшити кількість судових спорів у сфері соціального захисту. Так, на думку суддів, участь Пенсійного фонду України як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, у справах, ініційованих його територіальними органами, може забезпечити якісне представництво інтересів та оперативне реагування на появу нових категорій спорів.

Перспективним напрямом роботи учасники семінару-наради назвали ініціювання та безпосередню участь Пенсійного фонду України в ухвалені Верховним Судом зразкових рішень, що забезпечить правову визначеність як для органів соціального захисту, які можуть припинити практику безпідставних відмов у задоволені заяв громадян, так і для осіб, які потребують соціального захисту. Окремо судді наголосили на необхідності проведення Пенсійним фондом України роботи з узагальнення практики Верховного Суду та її оперативного доведення до відома своїх територіальних органів.

Крім цього, учасники семінару-наради детально обговорили рішення у зразкових справах Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, які стосуються спорів з Пенсійним фондом України. До речі, із семи рішень у зразкових справах, які на сьогодні ухвалив КАС ВС, п’ять стосується саме спорів з Пенсійним фондом України.