flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Україна прагне запозичити кращий міжнародний досвід судового менеджменту

05 травня 2018, 17:19

Наприкінці квітня суддя Великої Палати Верховного Суду, голова Ради суддів України Олег Ткачук у складі української делегації перебував в Ірландії з візитом, який організували Національна школа суддів України та Консультативна місія Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України.

Делегація українських суддів відвідала Верховний суд Ірландії в рамках продовження співпраці та зустрілася з головою цього суду Френком Кларком, який висловив готовність поділитися досвідом для впровадження в Україні ефективної моделі судового менеджменту. Олег Ткачук поінформував колегу про роль та повноваження Верховного Суду в процесі відновлення порушених прав осіб, які звернулися до Суду за захистом.

Важливе завдання на сьогодні для представників української судової спільноти – посилення інституційної самостійності, зокрема, Верховного Суду та судової системи України. У зв’язку із прийняттям процесуальних кодексів виникає необхідність запровадження нових правових інститутів. Тож, зазначив суддя Верховного Суду, актуальними є ознайомлення з діяльністю судів Ірландії та запозичення кращих міжнародних стандартів і практик.

У ході візиту були проведені зустрічі з суддями Високого суду Ірландії та Центрального кримінального суду Ірландії. Українську делегацію запросили на судовий розгляд кримінальних справ, де вона мала змогу спостерігати за процесом відбору присяжних.

Судді поспілкувалися з іноземними колегами стосовно особливостей взаємодії зі ЗМІ. Темою для професійного обміну досвідом стало питання суддівської етики. Оскільки в Україні продовжує існувати потреба забезпечення незалежності та недоторканності суддів, цікаво було почути думки ірландських суддів з цього приводу.

Під час розмови з представниками Асоціації адвокатів українська делегація ознайомилася із функціонуванням системи підготовки адвокатів, які в майбутньому можуть обійняти посаду судді.