flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд відвідала місія експертів ЄС у рамках діяльності проекту Twinning

20 квітня 2018, 19:40

16–20 квітня 2018 року експерти з Латвії ділилися досвідом з питань професійного розвитку з суддями Верховного Суду. Заходи було проведено у рамках проекту Twinning «Посилення інституційної спроможності Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні» (далі – Проект), який фінансується ЄС.

Постійний радник Проекту, суддя Верховного Суду Латвійської Республіки Яутріте Брієде, суддя та начальник департаменту адміністративних справ Верховного Суду Латвійської Республіки, викладач Центру підготовки суддів Латвійської Республіки Вероніка Круміня, спеціаліст з розробки програм підготовки суддів цього Центру Інесе Авота та партнер постійного радника Проекту, начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар взяли участь у робочих зустрічах з представниками судових установ України.

16 квітня 2018 року експерти Проекту зустрілися з головою Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіславом Кравченком, суддями цього Суду Наталією Білик, Анатолієм Ємцем та Левом Кишакевичем, суддями Великої Палати Верховного Суду Володимиром Британчуком, Леонідом Лобойком та Олександрою Яновською. Також відбулася зустріч із віце-президентом Національної академії правових наук України Наталією Кузнєцовою.

Учасники обговорили питання, які виникають у роботі суддів, а саме: уніфікація судової практики у справах, які не підлягають перегляду касаційною інстанцією; укладення угод у кримінальному судочинстві; cпеціальна конфіскація (європейський досвід); конфіскація грошей або майна, що належить третім особам; cтруктура та форма судового рішення – досвід ЄСПЛ; посилання на судові рішення, наукові висновки без можливого плагіату; визначення терміна «виняткове правове питання, важливе для розвитку права»; колегіальне прийняття рішень; взаємодія зі ЗМІ тощо. Саме на ці аспекти експерти Проекту звернуть увагу під час майбутніх тренінгів.

17 квітня 2018 року відбувся захід за участю заступника Голови Верховного Суду, голови Касаційного господарського суду у складі ВС Богдана Львова, а також суддів Інни Берднік, Сергія Жукова та Ніни Ткаченко. Учасники зустрічі поінформували експертів про теми, на яких варто зосередитися під час тренінгів, це: підвищення довіри громадськості до судової влади, профілактика професійного вигоряння, ефективне управління в судах та аргументація у рішенні суду. Участь у зустрічі також взяла заступник керівника апарату ВС – керівник секретаріату Касаційного господарського суду у складі ВС Наталія Пляс.

18 квітня 2018 року відбулася зустріч з головою Касаційного адміністративного суду у складі ВС Михайлом Смоковичем, суддями Іриною Желтобрюх та Наталією Коваленко, у ході якої обговорили питання спрощеного провадження, відступу від правової позиції Верховного Суду, застосування фільтрів допуску касаційних скарг до суду касаційної інстанції та практики ЄСПЛ як норми прямої дії. У зустрічі також взяли участь завідувач сектору організаційно-протокольного забезпечення заходів Суду Світлана Пилипець та головний спеціаліст відділу забезпечення діяльності голови та заступника голови Суду Анастасія Іваненко.

19 квітня 2018 року експерти Проекту зустрілися з суддями Касаційного цивільного суду у складі ВС Валентиною Висоцькою, Сергієм Мартєвим, Віктором Стрільчуком, Юлією Черняк та начальником департаменту аналітичної та правової роботи ВС Расімом Бабанли. Під час зустрічі судді поінформували експертів про актуальні питання: засоби уніфікації судової практики, застосування касаційних фільтрів, управління офісом судді та підготовка судового рішення.

Протягом останнього дня роботи експертної місії Вероніка Круміня та Інесе Авота відвідали Національну школу суддів України та взяли участь у робочій зустрічі із проректором з підготовки кадрів для судових органів Анатолієм Костенком, начальником відділу підготовки суддів Іваном Балаклицьким та його заступником Наталією Алфьоровою. Представники НШСУ відповіли на запитання експертів щодо розробки програм підготовки суддів Верховного Суду, а також щодо тем, які доцільно включити, а саме: судова етика, правила поведінки в судовому засіданні, боротьба з корупцією та психологічна підготовка.

На підставі наданих пропозицій експерти підготують відповідний аналітичний звіт щодо потреб у професійному розвитку суддів Верховного Суду з урахуванням передового досвіду країн-членів ЄС. Крім того, експерти Проекту протягом наступних навчальних заходів розглянуть практику країн-членів Європейського Союзу у вирішенні зазначених питань.  

 

Довідково. Завдання проекту Twinning: посилення інституційної спроможності Верховного Суду шляхом формування єдиної судової практики під час здійснення правосуддя, правильне застосування чинного законодавства, а також забезпечення доступу до правосуддя та принципів верховенства права в Україні. Проект впроваджуватимуть протягом 24 місяців німецькі та латвійські установи: Німецький фонд міжнародного правового співробітництва (IRZ) та Міністерство юстиції Латвійської Республіки. Верховний Суд є основним бенефіціаром цього Проекту.

Twinning – інструмент інституціональної розбудови і нова форма безпосереднього технічного співробітництва між органами влади держав-членів ЄС та країн-бенефіціарів. Визначальною рисою проектів Twinning є безпосередній обмін специфічним досвідом в окремо взятій сфері державного регулювання з метою впровадження норм та стандартів ЄС.