flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Імплементація європейських стандартів у сфері правосуддя не перестає бути актуальною для України

19 квітня 2018, 20:44

19 квітня 2018 року за участю суддів Верховного Суду відбулося офіційне відкриття проекту Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» (далі – Проект).

Секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв зазначив, що імплементація європейських стандартів у сфері правосуддя не перестає бути актуальною для України, а застосування практики та досвіду Європейського суду з прав людини (далі – ЄСПЛ) має велике практичне значення для національних судів. ЄСПЛ продовжує констатувати у справах проти України необхідність застосування заходів і загального, й індивідуального характеру. Тому Всеволод Князєв звернув увагу на роль Верховного Суду в реалізації заходів індивідуального характеру.

«Велика Палата наділена повноваженнями, які для відновлення порушених прав особи дозволяють здійснити перегляд рішень, винесених національними судами, після прийняття на користь цієї особи рішення ЄСПЛ. Верховний Суд працює над формуванням єдиної судової практики, зокрема, і для мінімізації звернень українських громадян до ЄСПЛ», – зауважив Секретар Великої Палати ВС.

Також у заході брали участь голова Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Борис Гулько, судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Тетяна Анцупова, Ірина Желтобрюх та Ігор Олендер.

У ході офіційного відкриття Проекту присутніх привітала голова відділу з реформ сектору правосуддя Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Ліліт Данегян, виступили представники та експерти Ради Європи. Презентував Проект його керівник Андрій Кавакін, який також поінформував присутніх про нові напрями діяльності та компоненти Проекту. Серед них: перегляд судових рішень на підставі рішень ЄСПЛ, засоби захисту від надмірної тривалості провадження і від невиконання рішень національних судів, незалежність судової влади.

Очевидною є необхідність об’єднання зусиль представників законодавчої, виконавчої та судової влади, а також провідних фахівців у галузі права, громадянського суспільства із залученням міжнародних експертів для ефективної взаємодії. Ці та інші важливі аспекти, пов’язані з виконанням Україною рішень ЄСПЛ, стали предметом обговорення під час офіційного відкриття Проекту.