flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники Верховного Суду взяли участь у засіданні робочої групи щодо розробки законопроекту про адмінпроцедуру

18 квітня 2018, 08:02

Суддя Касаційного адміністративного суду Верховного Суду Володимир Бевзенко та науковий консультант Володимир Перепелюк взяли участь у черговому засіданні робочої групи з розробки законопроекту про адміністративну процедуру, яке відбулося 16 квітня 2018 року в приміщенні Міністерства юстиції України.

Законопроект визначає порядок діяльності органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб та інших суб’єктів, які законом уповноважені здійснювати владні управлінські функції щодо забезпечення справедливого, об’єктивного та своєчасного розгляду адміністративних справ відповідно до визначених принципів з метою утвердження і реалізації прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб.

Ґрунтуючись на практиці Верховного Суду України, науковий консультант Володимир Перепелюк запропонував ст. 6 законопроекту, яка визначатиме зміст принципу законності, доповнити відповідними положеннями, що регулюватимуть дії адміністративного органу у разі: невідповідності підзаконного акту законові; прогалини у процедурному регулюванні; втрати чинності закону, на виконання якого було прийнято підзаконний процедурний акт, а також положенням про обов’язковість для адміністративних органів викладених у постановах Верховного Суду висновків щодо застосування норм права.

Суддя Касаційного адміністративного суду Володимир Бевзенко висловив пропозицію щодо доцільності законодавчого закріплення принципу «мовчазної згоди» за зверненням фізичних і юридичних осіб щодо надання адміністративної послуги. Таким чином, якщо протягом встановленого законом строку суб’єкт владних повноважень, наприклад, не повідомив про причини відмови у наданні таких послуг, суб’єкт звернення набуває право на провадження певних дій.

На думку судді, такий принцип сприятиме захисту прав заявника, дисциплінуватиме самого суб’єкта владних повноважень, який надає адміністративні послуги.