flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рішення місцевої ради щодо місцевого податку не може набрати чинності в тому бюджетному періоді, в якому прийняте – ВС

10 квітня 2018, 16:05

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув адміністративну справу за позовом громадянина до Східної ОДПІ м. Харкова про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення, а також скасування рішення про опис майна у податкову заставу.

Позивач є власником транспортного засобу.

26 травня 2015 року податковий орган прийняв податкове повідомлення-рішення, яким визначив позивачеві суму податкового зобов’язання за платежем «транспортний податок», а 17 вересня 2015 року відповідач прийняв рішення про опис майна у податкову заставу та склав акт опису майна.

Суди попередніх інстанцій позов задовольнили. Ухвалені рішення обґрунтували тим, що оскаржуване податкове повідомлення-рішення не ґрунтується на вимогах чинного законодавства, а тому підлягає скасуванню. Рішення про опис майна та дії відповідача щодо складання акта опису майна є протиправними, оскільки вони похідні від прийняття податкового повідомлення-рішення, яке суд визнав протиправним.

Верховний Суд погодився з висновками судів попередніх інстанцій, зазначивши, що Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» запроваджено новий місцевий податок, а саме податок на майно, у тому числі транспортний податок. Згідно з положеннями Податкового кодексу України встановлення податку на майно, зокрема в частині транспортного податку, є безумовним обов’язком місцевої ради, який повинен бути виконаний шляхом прийняття відповідного рішення.

Одночасно Верховний Суд зауважив, що з урахуванням норми підпункту 12.3.4 п. 12.3 ст. 12 Податкового кодексу України рішення місцевих рад стосовно транспортного податку, прийняті та опубліковані протягом 2015 року, не могли бути застосовані у 2015 році. Такі рішення могли передбачати плановим лише 2016 рік, і саме з цього періоду транспортний податок міг вважатися встановленим місцевою радою.

 

Постанова Верховного Суду від 27 березня 2018 року у справі № 820/6849/16 – http://reyestr.court.gov.ua/Review/73042882.