flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У КАС ВС обговорили застосування нового процесуального кодексу під час розгляду податкових спорів

30 березня 2018, 20:21

Сьогодні, 30 березня 2018 року, для суддів адміністративних судів відбувся круглий стіл «Актуальні проблеми адміністративного судочинства в податкових спорах», організований Національною школою суддів України спільно з Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду, Асоціацією податкових радників та платформою «Tаxlink».

З доповідями на заході виступили суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Ігор Олендер, заступник голови Київського апеляційного адміністративного суду Світлана Шелест, суддя Київського апеляційного адміністративного суду Олена Губська, голова Наукової ради Асоціації податкових радників Антон Поляничко, керівник Департаменту податкового та митного права Юридичної компанії «Jurimex» Віта Форсюк, адвокат, керівник практики з вирішення податкових спорів KPMG Law Ukraine Лариса Антощук, радник АО «Саєнко Харенко» Віталій Оджиковський.

Модерували захід президент Асоціації податкових радників Данило Гетманцев, суддя, віце-президент Всеукраїнської асоціації адміністративних суддів Наталія Блажівська.

Перед початком круглого столу ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук зазначив, що у сфері податкових відносин зберігається високий потенціал різних поглядів держави, бізнесу і громадян на податкові взаємини. Важливими є не лише формування єдиної практики вирішення судових спорів, а насамперед формування інститутів пошуку компромісу між державою і платником податків. Адже найкращий спосіб розв’язання конфлікту – без застосування судових процедур.

Вітаючи учасників круглого столу, голова Касаційного адміністративного суду Михайло Смокович повідомив, що нині у провадженні Касаційного адміністративного суду 44 тис. справ, з яких понад 21 тис. – податкові спори. Кожен суддя податкової палати має у провадженні від 2 тис. до 2 тис. 400 справ.

Михайло Смокович також зазначив, що для вирішення податкових спорів переважно застосовується правова позиція Верховного Суду України. Для того, щоб від неї відступити, потрібно дотриматися певних процедур. Наприклад, передати справу на розгляд розширеної колегії, палати з розгляду податкових спорів у повному складі або Касаційний адміністративний суд направляє таку справу для розгляду до Великої Палати Верховного Суду, яка може змінити правову позицію Верховного Суду України.

Для того, щоб суддям судів нижчих інстанцій було зручніше відстежувати правові позиції Верховного Суду, які є обов’язковими, з наступного тижня запрацюють реєстри правових позицій Великої Палати Верховного Суду, а згодом – касаційних судів.

Президент Асоціації податкових радників Данило Гетманцев вважає, що суди можуть відступати від своїх попередніх правових позицій, оскільки всі суди світу, зокрема і ЄСПЛ, відступають від власної практики. Але, безперечно, для цього потрібне обґрунтування, наприклад зміна певних суспільних відносин, застосування правових позицій інших рішень Верховного Суду та Європейського суду з прав людини.

Данило Гетманцев нагадав, що круглий стіл з питань адміністративного судочинства в податкових спорах вже став традиційним, проводиться двічі на рік вже протягом трьох років. Користь від спілкування суддів, адвокатів та науковців полягає в тому, щоб надати матеріал для роздумів.

Народний депутат України, голова підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Олександр Кірш зазначив, що для підприємців важливим є передбачуваність практики правозастосування. Він звернув увагу, що нині потрібно протистояти, з одного боку, незаконному ухилянню від сплати податків, з другого – свавіллю деяких податкових органів.

Під час заходу обговорювалися такі теми:

  • проблемні питання розгляду справ щодо оподаткування прощеного боргу;
  • питання застосування Кодексу адміністративного судочинства України у податкових спорах;
  • визначення меж і способів судового захисту прав платника податків;
  • порушення порядку призначення та проведення перевірки податковими органами: теорія та судова практика;
  • спори з питань трансферного ціноутворення: виклики для суддів та сторін;
  • перевірки фізичних осіб за межами 1095 .