flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Делегація з Туреччини відвідала Верховний Суд

30 березня 2018, 18:35

30 березня 2018 року у Верховному Суді відбулася зустріч із суддями Верховного Суду з вирішення юрисдикційних конфліктів Турецької Республіки (далі – Верховний Суд Туреччини).

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська під час зустрічі наголосила на тому, що для України співробітництво з Туреччиною набуває особливого значення, оскільки останнім часом інтенсивно розвиваються двосторонні відносини, Туреччина також є стратегічним партнером нашої держави.

«Верховний Суд зацікавлений у поглибленні співпраці між найвищими судами України і Туреччини та отриманні нового досвіду», – зазначила Голова Верховного Суду.

Валентина Данішевська поінформувала гостей про повноваження Верховного Суду та зміни в судовій системі України, які передбачають запровадження нових інститутів та механізмів для захисту прав і свобод людини та громадянина, створення нових судів і внесення змін до процесуальних кодексів України. Метою цих змін є підвищення рівня довіри до суддів та забезпечення принципу верховенства права у державі.

Голова Верховного Суду Туреччини Нурі Неджіпоглу, у свою чергу, ознайомив із системою функціонування та повноваженнями судів Туреччини. Згідно з Конституцією держави до судів вищої інстанції належать Конституційний Суд – спеціальний орган конституційного нагляду, Вищий касаційний суд, який очолює систему судів загальної юрисдикції, Державна рада, що належить до системи органів адміністративної юстиції, та Верховний Суд з вирішення юрисдикційних конфліктів. Військові суди було ліквідовано у квітні 2017 року.

До складу делегації з Туреччини увійшли судді Верховного Суду Туреччини Алаіттін Алі Огюш, Сюлейман Хільмі Айдин, Мехмет Аксу, Шюкрю Бозер, генеральний секретар Верховного Суду Туреччини Мевлют Дьонерташ та другий секретар Посольства Турецької Республіки в Україні Мехмет Акташ.

Також у зустрічі взяли участь заступник Голови ВС, голова Касаційного господарського суду у складі ВС Богдан Львов, голова Касаційного адміністративного суду у складі ВС Михайло Смокович, голова Касаційного цивільного суду у складі ВС Борис Гулько, секретар Великої Палати ВС Всеволод Князєв, суддя Великої Палати ВС, голова Ради суддів України Олег Ткачук, судді Великої Палати ВС Дмитро Гудима, Олена Кібенко, суддя Касаційного господарського суду у складі ВС Лілія Катеринчук, керівник апарату ВС Ольга Булка та начальник відділу міжнародно-правової взаємодії  ВС Ліна Губар.

У ході робочого візиту до Верховного Суду турецька делегація відвідала Конституційний Суд України.

Україна і Туреччина плідно співпрацюють у багатьох сферах, тож учасники заходу висловили сподівання на подальші співробітництво та обмін досвідом з актуальних питань щодо відправлення правосуддя. Проведена зустріч має сприяти визначенню перспективних напрямів спільної роботи.

Довідково. До компетенції Верховного Суду з вирішення юрисдикційних конфліктів Турецької Республіки належать спори, що стосуються питання підсудності, які можуть виникати між судами різних юрисдикцій. Рішення Суду є обов’язковими для судів різних інстанцій.

Суд складається з двох палат, до складу кожної з яких входять представники різних юрисдикцій – це постійні члени і їхні заступники. Голова Суду та його заступник обираються з числа постійних членів Конституційного Суду.

Пленум Верховного Суду з вирішення юрисдикційних конфліктів вирішує питання щодо розбіжностей позицій палат. Голова цього Суду очолює Пленум.