flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Велика Палата ВС визначить порядок застосування норм щодо витребування земель водного фонду на підставі ст. 387, 388 ЦК України

30 березня 2018, 16:17

3 квітня 2018 року Велика Палата Верховного Суду розгляне справу № 372/2180/15ц за позовом заступника прокурора Обухівського району Київської області в інтересах держави до Обухівської міської ради Київської області, Коханової О. Л., Сакун Т. М., Бурі Р. А., треті особи: реєстраційна служба Обухівського міськрайонного управління юстиції Київської області, Гіль О. К., Блакита О. В., управління Держземагентства в Обухівському районі Київської області, про визнання незаконним рішення, скасування реєстрації права власності на земельні ділянки та витребування земельних ділянок із чужого незаконного володіння за касаційною скаргою Бурі Р. А. на рішення Обухівського районного суду Київської області від 22 липня 2015 року та ухвалу Апеляційного суду Київської області від 28 липня 2016 року. Земельні ділянки, надані у власність громадян для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд рішенням міськради, перебувають у межах прибережної захисної смуги.

На розгляд Великої Палати Верховного Суду справу передала колегія суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду відповідно до ч. 5 ст. 403 ЦПК України.  Колегія суддів дійшла висновку, що при вирішенні цього цивільного спору суди мають враховувати практику Європейського суду з прав людини як джерело права відповідно до ст. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», зокрема рішення від 16 лютого 2017 року у справі «Кривенький проти України» (заява № 43768/07).

З ухвалою Великої Палати Верховного Суду про прийняття та призначення справи до розгляду можна ознайомитися за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/72793935.