flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Якщо складання та використання документа не спричинило наслідків правового характеру, він не може вважатися офіційним

28 березня 2018, 16:04

1 березня 2018 року Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду розглянув у судовому засіданні касаційну скаргу прокурора на ухвалу апеляційного суду. Зазначеною ухвалою залишено без зміни вирок суду першої інстанції про визнання невинуватими Л. у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 358 КК України, та С. – у вчинені злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України, і виправдано у зв’язку з недоведеністю наявності у їх діях складів кримінальних правопорушень.

Орган досудового розслідування обвинувачував Л. та С. у тому, що вони, будучи службовими особами, наділеними організаційно-розпорядчими функціями, склали завідомо неправдивий офіційний документ, а саме протокол загальних зборів власників квартир. Пізніше Л., діючи умисно, подав до департаменту містобудування міськради пакет документів, серед яких був завідомо підроблений протокол, для затвердження містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки на будівництво готелю.

Предметом злочинів, передбачених статтями 366, 358 КК України, є офіційний документ.

У примітці до ст. 358 КК України вказано, що слід розуміти під офіційним документом.

При встановленні ознак офіційного документа як предмета злочину слід керуватися такими критеріями: документ має бути складено, видано чи посвідчено відповідною особою в межах її компетенції за визначеною законом формою та з належними реквізитами; зафіксована в такому документі інформація повинна мати юридично значущий характер – підтверджені чи засвідчені нею конкретні події, явища або факти мають спричиняти чи бути здатними спричинити наслідки правового характеру у вигляді виникнення (реалізації), зміни або припинення певних прав та/або обов'язків.

Невідповідність документа хоча б одному з наведених критеріїв перешкоджає визнанню його офіційним.

Таким чином, Касаційний кримінальний суд дійшов обґрунтованого висновку про те, що протокол загальних зборів власників квартир не є офіційним, оскільки не відповідає вимогам, встановленим у примітці до ст. 358 КК України, зокрема, складання та використання вказаного проколу не спричинило наслідків правового характеру.

 

Детальніше з текстом постанови можна ознайомитися за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/72641802.