flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Cудді КАС ВС розповіли про першу практику застосування нових норм КАС України при вирішенні судових спорів

23 березня 2018, 20:34

Новели адміністративного судочинства та особливості їх застосування обговорили під час загальноукраїнського семінару для суддів адміністративних судів 22 березня 2018 року. Захід організовано Національною школою суддів України (НШС України) спільно з Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду (КАС ВС).

Викладали на семінарі голова КАС ВС Михайло Смокович, ректор НШС  України Микола Оніщук, судді КАС ВС Володимир Бевзенко, Ірина Желтобрюх, Володимир Кравчук, викладач–науковий консультант відділу підготовки викладачів (тренерів) НШС України, суддя у відставці Олександр Терлецький. Модерував захід головний науковий співробітник  відділу підготовки викладачів (тренерів) НШС України, суддя у відставці Василь Андрійцьо.

Ректор НШС України Микола Оніщук привітав присутніх і зазначив, що завданням семінару є ознайомлення із новелами КАС України та першою практикою застосування новел цього Кодексу при вирішенні судових спорів.

Голова КАС ВС Михайло Смокович побажав учасникам семінару плідної роботи і зауважив, що КАС ВС - суд як першої, так і апеляційної, і касаційної інстанцій. Тобто судді цього суду знають усі проблеми щодо правозастосування норм КАС України, які виникають перед суддями судів усіх рівнів. Тож судді КАС ВС готові ділитися своїм досвідом з колегами.

Під час лекції Микола Оніщук наголосив на тому, що на сучасному етапі судової реформи впроваджена конституційна і нормативна модель, яка має забезпечити незалежність судової влади в Україні. На його думку, ця модель майже ідеальна і на 98-99%  відповідає стандартам Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії).

Ректор НШС України також зазначив, що адміністративна юстиція – це вартовий верховенства права, а ст. 2 КАС України «Завдання та основні засади адміністративного судочинства» – статут адмінюстиції. Без усвідомлення змісту цих засад суддям складно ухвалювати рішення. Наприклад, коли постає питання, як вирішити справи, в яких ще не вироблена усталена практика, потрібно керуватися принципами, закладеними у ст. 2 КАС України, тоді рішення не буде скасоване Європейським судом з прав людини.

Тема лекції Михайла Смоковича стосувалася питання розмежування юрисдикцій. Він зауважив, що суди відійшли від поняття «підсудність», натомість в юридичну термінологію запровадили поняття «предметна юрисдикція», що стосується компетенції судів – адміністративних, господарських, кримінальних, цивільних – на розгляд певної категорії справ.

Голова КАС ВС навів приклад нещодавно прийнятого рішення Великої Палати Верховного Суду щодо справ про надання дозволу на розроблення проектної документації для забудови земельної ділянки. Було  вирішено, що ці спори належать до юрисдикції адміністративних судів, оскільки органи, які надають такі дозволи, діють як суб’єкти владних повноважень.

Лектор також пояснив, що законодавець у процесуальних кодексах, які набрали чинності 15 грудня 2017 року, зробив певні кроки для розв’язання проблем щодо компетенцій судів для розгляду певних категорій справ. Але законодавчі зміни остаточно не розв’яжуть проблему, лише ефективна робота Великої Палати ВС у цьому напрямі зможе підсилити і розмежувати юрисдикції.

Під час виступу Михайло Смокович також наголосив, що дуже важливим є питання забезпечення єдності судової практики. Відповідно до ч. 1 ст. 36 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» Верховний Суд забезпечує єдність судової практики виключно через судові рішення.

Вага рішення касаційної інстанції нині зросла. Судді судів нижчих інстанцій мають виносити рішення з урахуванням практики Верховного Суду. Щоб відступити від правової позиції Верховного Суду, потрібно мати обґрунтовані мотиви.

У ході семінару учасники обговорили й інші питання:

  • адміністративна юстиція сьогодні: концепція завдань і механізми;
  • юрисдикція адміністративних судів, проблеми розмежування;
  • розгляд типових і зразкових справ адміністративної юрисдикції;
  • новели розгляду адміністративних справ в апеляційному порядку;
  • принципи адміністративного судочинства (щодо змін у процесуальному контексті);
  • проблеми ефективності захисту порушених прав в адміністративній юрисдикції.