flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ОСББ має право захищати інтереси своїх членів у судах – Верховний Суд

22 березня 2018, 14:37

Реальний захист прав співвласників будинку в певних випадках потребує звернення до суду. Невизнання за Об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) самостійного права на звернення до суду в інтересах членів призвело б до неможливості забезпечення і захисту прав співвласників будинку і стало б невиправданою перешкодою для досягнення мети об’єднання.

Таке рішення ухвалив Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, розглянувши касаційну скаргу у справі за позовом ОСББ до Головного територіального управління юстиції в області, державного реєстратора міського управління юстиції про визнання протиправними та скасування рішень про державну реєстрацію прав та їх обтяжень.

Як випливає з матеріалів справи, власником двох нежитлових приміщень у будинку, де створено ОСББ, є ТОВ. Право власності на ці приміщення було зареєстровано за товариством у 2014 році.

Вважаючи, що рішення про державну реєстрацію права приватної власності на ці приміщення прийняті державним реєстратором не у спосіб, визначений діючим законодавством, позивач (ОСББ, створене у 2016 році) оскаржив їх до суду, вимагаючи скасування.

Суд першої інстанції позов задовольнив повністю. Апеляційний суд постанову суду першої інстанції скасував і прийняв нову постанову, якою відмовив у задоволенні позову з тих підстав, що на дату прийняття державним реєстратором спірних рішень про державну реєстрацію прав та їх обтяжень не було та не могло бути порушено прав позивача як юридичної особи, оскільки такої юридичної особи, як ОСББ, не існувало.

Верховний Суд не погодився з висновком суду апеляційної інстанції.

Верховний Суд послався на рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у справі «Горраіз Лізаррага та інші проти Іспанії», де зазначено, що «... в сучасному суспільстві, коли громадяни стикаються з особливо складними управлінськими рішеннями, звернення до колективних органів, таких як асоціації, є одним із доступних, а іноді і єдиним доступним для них, засобом, завдяки якому вони можуть ефективно захищати власні інтереси. Крім того, законодавством більшості європейських країн визнано право асоціацій брати участь у судових провадженнях для захисту інтересів своїх членів…».

Застосовуючи практику ЄСПЛ у контексті обставин справи, Верховний Суд дійшов висновку, що ОСББ, яке є об’єднанням громадян, мета створення та діяльність якого прямо та безпосередньо пов’язані із забезпеченням і захистом прав співвласників будинку, є належним виразником інтересів більшості членів цього об’єднання, а тому ОСББ може звертатися до суду в інтересах своїх членів.

Справу направлено на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

Постанова Верховного Суду – http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/72790911.