flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Питання виконання рішень Європейського cуду з прав людини обговорили у Верховному Суді

22 березня 2018, 14:36

19 березня 2018 року за участю Голови Верховного Суду Валентини Данішевської продовжено діалог з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини (далі – ЄСПЛ) із начальником відділу Департаменту з питань виконання рішень ЄСПЛ Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Павлом Пушкарем.

Під час зустрічі Валентина Данішевська наголосила на важливості продовження співпраці з органами Ради Європи для забезпечення єдиного розуміння змісту рішень ЄСПЛ. Процес взаємодії з метою комплексного вирішення проблем, що виникають під час застосування практики ЄСПЛ та виконання рішень ЄСПЛ, має дати позитивний сигнал про системно-структурні зміни в Україні. І важливим у цьому процесі є досвід іноземних держав, що стикалися з подібними труднощами.

Оскільки головною та найбільш повторюваною проблемою, яку констатує ЄСПЛ за заявами проти України, є систематичне невиконання рішень національних судів, зауважила Голова Верховного Суду, то мова йде про нагальну потребу спільної роботи з іншими органами державної влади для усунення постійних порушень прав людини. В результаті такої роботи кількість заяв до ЄСПЛ проти України щодо недодержання норм Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод могла б відчутно зменшитися через належну імплементацію судової практики ЄСПЛ.

Павло Пушкар озвучив проблемні питання, що виникають під час застосування практики ЄСПЛ та виконання рішень ЄСПЛ в Україні, здійснив огляд актуального стану справ, поінформував про результати засідання Комітету Міністрів Ради Європи у березні 2018 року та надав інформацію про справи стосовно України, що будуть розглянуті на наступному засіданні Комітету у червні 2018 року.

Під час зустрічі увагу приділили також питанням сталості та правової визначеності судової практики, шляхам боротьби з надмірною тривалістю судового розгляду і необхідності планування державного бюджету для вирішення питання виконання рішень ЄСПЛ.

Керівник проекту «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» Офісу Ради Європи в Україні Андрій Кавакін зауважив наявність прогресу у виконанні Україною рішень ЄСПЛ у справі «Олександр Волков проти України» та в групі справ «Салов проти України», що особливо важливо в контексті дотримання принципу незалежності суддів. У цих справах ЄСПЛ констатував, зокрема, порушення права на справедливий суд і зобов’язав вжити заходів загального характеру, які стосуються суддівської незалежності.

Кетеван Тцхомелідзе, менеджер проекту «Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні» Офісу Ради Європи в Україні, зазначила, що в ході реалізації Плану дій на 2018–2021 роки для Ради Європи важливо розуміти, які пріоритети для розвитку визначає українська система правосуддя і чим проекти, започатковані Радою Європи, будуть корисні для України. Реформи тривають, і цей План дій може бути інструментом у подальшому їх просуванні.

У зустрічі також взяла участь начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар.