flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВС Володимир Кравчук взяв участь у роботі міжрегіонального судового форуму

21 березня 2018, 15:05

 19 березня 2018 року відбувся міжрегіональний судовий форум на тему «Вища кваліфікаційна комісія суддів України: кадри вирішують все!»,  організований Асоціацією розвитку суддівського самоврядування спільно з секретаріатом Асоціації правників України та Вищою кваліфікаційною комісією суддів України.

З вітальним словом виступили суддя Верховного Суду, президент Асоціації розвитку суддівського самоврядування Володимир Кравчук, секретар кваліфікаційної палати Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Станіслав Щотка та ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук.

Про основні тенденції формування суддівського корпусу розповів Станіслав Щотка, зазначивши, що ключовими змінами в проведенні судової реформи є деполітизація та перезапуск системи, введення антикорупційних запобіжників, зрозумілі та ефективні правила судового процесу, європейські стандарти організації діяльності прокуратури та інституційне посилення адвокатури.

Доповідач звернув увагу і на кваліфікаційне оцінювання суддів. «Кваліфікаційне оцінювання суддів розпочато. Зараз максимальна кількість суддів має пройти цю процедуру для того, щоб суспільство впевнилося, що судді не бояться проходити перевірку щодо своєї фаховості. Водночас це корисно і для самих суддів, адже в них є змога продемонструвати свої знання, а після оцінювання отримувати підвищену суддівську винагороду», – вказав (не підходить за значенням) доповідач.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук зазначив, що оцінювання суддів є важливим етапом на шляху відновлення довіри суспільства до суду.

«Зараз судді, готуючись до оцінювання, активно підвищують свій кваліфікаційний рівень, і це видно по кількості суддів, які бажають навчатися в НШСУ. Даний факт, безсумнівно, позитивно відобразиться на професійній  якості кадрів у цілому. Тому можна впевнено сказати, що ми на шляху до повної незалежності судової системи, до якої стрімко йдемо», – сказав Микола Оніщук.

Суддя ВС Володимир Кравчук наголосив, що важливо розвивати взаємодію Верховного Суду із судами нижчих інстанцій: «Якщо ми будемо чути один одного та знати про проблеми, які виникають в інших інстанціях, то  ситуація в судовій системі значно поліпшиться». І цьому, на думку судді ВС, сприятиме запровадження практики стажування суддів перших інстанцій у Верховному Суді, яка має дві ключові  ідеї:

  1. Судді першої та другої інстанції матимуть змогу наглядно дізнатися, як здійснюється судочинство у Верховному Суді. І якщо всі будуть розуміти один одного, то практика всіх судів наблизиться до певного спільного знаменника.
  2. Судді ВС матимуть змогу дізнатися, з якими проблемами стикаються перша та друга інстанції, і вже зможуть будувати свою практику ухвалення рішень, беручи до уваги особливості судочинства в судах нижчих інстанцій.

Володимир Кравчук зазначив, що стажування буде беззаперечно корисним для суддів першої та другої інстанцій, а особливо для тих, які зараз не мають повноважень і бажають здобути нові знання. «Ключовим пріоритетом Верховного Суду є розвиток взаємодії із судами», – зауважив суддя Верховного Суду.

Свідченням бажання взаємодії Верховного Суду із судами  є і кількість запрошених суддів з першої інстанції до роботи судового форуму. Серед них – Тетяна Васильченко, Олександр Боровицький, Владислав Цукуров, Ольга Чайкіна, Євген Петров, Олександр Крижний, Олександр Тиханський, які мали змогу розповісти про проблеми, з якими вони стикаються під час здійснення професійної діяльності, та запропонувати шляхи їх вирішення.

До участі в роботі форуму були залучені також члени ВККС України Тетяна Шилова, Тарас Лукаш і Володимир Бутенко; Президент Асоціації правників України протягом 2013–2017 років Денис Бугай; член Громадської ради доброчесності Сергій Верланов; представник НШС України Олександр Іщенко та помічник судді Олександра Причко.

Під час проведення заходу були також обговорені питання щодо переведення суддів, конкурсу до Вищого суду з питань інтелектуальної власності, участі громадськості у формуванні суддівського корпусу, комунікації судів зі ЗМІ та громадськістю та ін.

Загалом дискусія між учасниками була дуже жвавою, а слухачі ставили багато запитань спікерам. Проведення таких заходів беззаперечно корисне для всіх учасників, адже є певним майданчиком для обговорення проблем і спільного пошуку шляхів їх вирішення.