flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС розповіли, які здобутки вони побачили в судовій реформі

21 березня 2018, 11:59

Найбільшим здобутком судової реформи не лише судочинства, а й судоустрою є обрання до складу Верховного Суду адвокатів і науковців, а не тільки професійних суддів.

Про це сказав секретар Пленуму ВС, секретар Першої судової палати Касаційного цивільного суду у складі ВС Дмитро Луспеник на І Судовому форумі Асоціації адвокатів України.

«Раніше я не міг уявити, що в нашій країні не кар’єрні судді, а адвокати та науковці відразу зможуть стати суддями касаційної інстанції», – зазначив він. При цьому перший досвід роботи нового Суду показує, що це дійсно позитивний крок. 

За словами Дмитра Луспеника, раніше суддям не вистачало поруч науковців, які бачать глибину проблеми. Разом із тим адвокати допомагають побачити її ширину. І суддям це дуже приємно.

Ще одним позитивним моментом секретар Пленуму ВС назвав перехід від чотириланкової системи судоустрою до триланкової. Це має стати запорукою єдності судової практики. Раніше вищі спеціалізовані суди напрацьовували практику, а Верховний Суд України скасовував рішення й іноді змінював свою правову позицію протягом півроку тричі.       Це дуже заважало і суддям, і адвокатам, і громадянам – споживачам суддівських послуг. «Але на сьогодні у нас триланкова система, і ми сподіваємось, що з часом вона себе проявить у тому, чого всі чекають», – сказав Дмитро Луспеник.

Третім здобутком він назвав прийняття процесуального законодавства і зауважив, що кодекси не приймалися за зачиненими дверима. Це була комплексна колективна праця юристів-практиків, адвокатів, науковців і суддів.

«Що є новою філософією всіх цих кодексів? В них закладені певні суддівські процедури, які напрацювала судова практика», – зазначив секретар Пленуму ВС. Крім того, в них є багато процесуальних інститутів, які запозичені з інших держав, але вони там дуже позитивно себе зарекомендували протягом тривалого часу.  

Перемогою назвала залучення до найвищого суду адвокатів та науковців і суддя Великої Палати ВС Олександра Яновська. Зокрема, це дає змогу їй як науковцю «віддати судівництву ті знання, те бачення, які напрацьовуються впродовж юридичної кар’єри». 

Крім того, суддя зазначила про важливість нових вимог до кандидатів у судді та конкурсних процедур не тільки на рівні касаційної інстанції, але й, у тому числі, першої. А також закликала юридичну спільноту до активної відповідальності. Йдеться про те, що і адвокати, і науковці, й інші правники дуже люблять критикувати суди за нібито погану роботу. Натомість вони мають давати свої знання і силу на те, щоб судова система працювала належним чином. «Бо критикувати, повірте, легше. Працювати – набагато складніше», – сказала Олександра Яновська.

Також вона порадила не чекати результатів реформи вже назавтра. І розповіла притчу про кволого метелика. Чоловік побачив, як із лялечки намагається вибратись майбутній метелик, і допоміг йому це зробити. Метелик випав на землю і згодом не зміг літати. Тому що на все потрібен свій час і свої зусилля.

Люди на першому місці й у рейтингу здобутків судової реформи, що його склала суддя Касаційного господарського суду у складі ВС Ганна Вронська. Вона підтримала попередніх доповідачів, а також додала, що синергія адвокатів, науковців і суддів дає дуже позитивні результати.

На друге місце суддя поставила комунікації. «Треба розуміти, що ми на початку шляху, коли судді повинні теж вчитися, як комунікувати із суспільством, це важливо», – сказала вона. Суспільству необхідно розповідати, як працює судова система, що відбувається всередині неї. Це є одним з чинників повернення довіри суспільства до суддів.

Крім того, серед здобутків реформи Ганна Вронська назвала особливу увагу до етики в широкому розумінні – як суддів, так і учасників процесу, ­– й зазначила, що коли не тільки судді, але й адвокати будуть розуміти, що треба поводитись етично, то і вся система буде змінюватися зсередини.

Також вона звернула увагу на зміну форми та змісту судових рішень, які показують, що суд стає ближчим до людей. Зокрема, є випадки, коли ВС за відсутності чіткого законодавчого регулювання вирішив корпоративний спір і  виніс рішення по суті, в якому послався на верховенство права.  

Суддя Великої Палати ВС Олег Ткачук зауважив, що за кілька останніх років зміни відбулися навіть не в системі, процесуальному законодавстві, а змінилися судді. Зараз суддями працюють ті, хто прийшов конкурсну процедуру, серед них багато адвокатів і науковців. Вони, зокрема, працюють у Великій Палаті. «І це позитивно, оскільки ми бачимо, що такий суд є більш кваліфікованим і має більше шансів на довіру суспільства», – сказав Олег Ткачук.