flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Становлення ефективної системи судових органів в Україні сприятиме підвищенню рівня довіри суспільства до судової влади

16 березня 2018, 16:38

16 березня 2018 року судді Верховного Суду Віктор Остапук, Лариса Рогач та Олег Ткачук взяли участь у роботі засідання Керівного комітету українсько-канадського проекту «Підтримка судової реформи» (далі – Проект).

Директор з правових та навчальних питань Групи міжнародного співробітництва Національного суддівського інституту Канади Дональд Чіассон здійснив огляд Проекту, розповівши, зокрема, про стан виконання Проекту за перший рік, досягнення та виклики, що виникають під час його впровадження.

У процесі реалізації Проекту канадські організації тісно співпрацюють із судами та іншими державними органами України, установами, громадськими організаціями. Також у судах деяких областей проводиться робота щодо розгортання пілотних програм для тестового впровадження компонентів і заходів Проекту. Одним із стратегічних партнерів Проекту з української сторони є Верховний Суд, зауважив Дональд Чіассон у доповіді.

Суддя Великої Палати Верховного Суду Лариса Рогач звернула увагу на роль найвищого суду в реалізації судової реформи, необхідним елементом якої є, зокрема, процес забезпечення єдності судової практики. Верховний Суд, усвідомлюючи виклики, які стоять перед судовою владою загалом, створив робочі групи, що працюють над удосконаленням механізмів забезпечення єдності судової практики, ефективного судового менеджменту, а також налагодження комунікаційних зв’язків із ЗМІ та громадянами для відкритого діалогу й довіри суспільства, зазначила Лариса Рогач.

Зміни, які запроваджуються в системі правосуддя, спрямовані на забезпечення позитивного результату для всього українського суспільства. Спільним завданням як для судів, так і для інших державних органів є досягнення стабільного практичного ефекту від реалізації судової реформи, наголосила суддя Верховного Суду.

Заступник директора відділу міжнародного розвитку Посольства Канади в Україні Бронвин Круден звернулася до учасників, зазначивши, що стратегічне партнерство українських та канадських судових установ покликане сприяти становленню ефективної системи судових органів в Україні відповідно до міжнародних стандартів прозорості, підзвітності та справедливості, що підвищить рівень довіри суспільства до судової влади.

Експерти озвучили, яких результатів очікують від діяльності Проекту, а саме: зростання продуктивності роботи судів через оптимізацію судового адміністрування, підвищення рівня доступності правосуддя та налагодження комунікації в контексті надання судами послуг громадянам. Проект також має на меті формування судової системи України незалежною, зокрема, й через об’єктивність та прозорість етапів добору кандидатів у судді й дисциплінарних процедур.

Учасники заходу підбили підсумки роботи. Для досягнення результативності взаємодії з відповідними партнерами в рамках реалізації Проекту заплановані програми обміну досвідом у формі семінарів, виїзних місій та експертних круглих столів, які забезпечуватимуть дієву співпрацю.