flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У КАС ВС проходить навчання для суддів апеляційних адмінсудів

15 березня 2018, 15:14

У Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду (КАС ВС) 12 березня 2018 року розпочалася підготовка для підтримання кваліфікації суддів апеляційних адміністративних судів за програмою Національної школи суддів України (НШСУ).

Навчання триватиме по 16 березня 2018 року.

Основними темами для розгляду стали проблемні питання застосування КАС України та новели законодавства.

Програмою навчання також передбачено проведення тренінгу «Суддівська етика. Доброчесність» та апробація тренінгу «Податкові спори».

Лекторами заходу стали голова КАС ВС Михайло Смокович, суддя цього суду Ірина Желтобрюх, суддя Вищого адміністративного суду України (ВАСУ) Любов Гончар; модератори тренінгів – професор кафедри фінансового права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, президент Асоціації податкових радників Данило Гетманцев та начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радник НШСУ Ольга Шаповалова.

Важливим елементом навчання суддів став семінар в режимі відеоконференції з Секретаріату Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) на тему «Застосування статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та відповідна практика Європейського суду з прав людини», який відбувся 14 березня 2018 року.

Під час відеоконференції юрист інформаційного департаменту ЄСПЛ Вікторія Чернійчук ознайомила учасників семінару з практикою ЄСПЛ стосовно пенсійних питань, зокрема щодо соціальних пенсій по інвалідності, та детально проаналізувала деякі рішення Великої Палати ЄСПЛ. Також Вікторія Чернійчук роз’яснила принципи застосування ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо виплат соціальних пенсій та навела відповідні приклади.

Юрист Секретаріату ЄСПЛ Тарас Пашук розкрив загальні принципи ст. 1 зазначеного Протоколу та ознайомив з відповідною практикою ЄСПЛ у справах щодо України. Особливу увагу доповідач звернув на захист права власності майнових прав, виділивши три основних правила: гарантії та захист їх мирного володіння, гарантії захисту від позбавлення цих прав і встановлення контролю за дотриманням відповідних прав.

16 березня навчання буде продовжено у приміщенні Київського апеляційного адміністративного суду, де судді розглянуть питання доказів і доказування в адміністративному судочинстві, особливості розгляду та вирішення адміністративних справ за зверненнями громадян до суб’єкта владних повноважень у зв’язку з порушенням вимог законів України «Про звернення громадян», «Про доступ до публічної інформації», а також питання антикорупційного законодавства. З лекціями виступатимуть суддя КАС ВС Ігор Олендер, суддя ВАСУ у відставці Олександр Ситніков та головний науковий співробітник НШСУ Наталія Ахтирська.