flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Постанова Верховного Суду щодо стягнення грошової допомоги при виході на пенсію з посади наукового працівника

06 березня 2018, 14:31

Стягнення грошової допомоги при виході на пенсію з посади наукового (науково-педагогічного) працівника не обмежується будь-яким строком звернення до суду.

Грошова допомога при виході на пенсію з посади наукового (науково-педагогічного) працівника охоплюється поняттям заробітної плати, яка підлягає виплаті незалежно від того, чи було здійснене роботодавцем нарахування такої грошової допомоги.

З огляду на об’єктивні умови (наявність необхідного стажу наукової роботи та вихід на пенсію з посади наукового (науково-педагогічного) працівника) суди першої та апеляційної інстанцій встановили наявність підстав для отримання позивачкою грошової допомоги у розмірі шестимісячних посадових ставок (окладів) відповідно до статті 24 Закону України «Про наукову, наукову-технічну діяльність» (у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин).

Однак суди по-різному вирішили питання про те, коли починає обчислюватися передбачений статтею 223 КЗпП України тримісячний строк звернення позивача до суду за захистом свого права – з моменту звернення із заявою про виплату грошової допомоги (суд першої інстанції) чи з моменту виходу особи на наукову пенсію (суд апеляційної інстанції).

На основі тлумачення статті 24 Закону України «Про наукову, наукову-технічну діяльність» (у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин) Касаційний цивільний суд дійшов висновку, що грошова допомога при виході на пенсію з посади наукового (науково-педагогічного) працівника є державною гарантією наукових працівників, яка встановлена законом. Така грошова допомога охоплюється поняттям заробітної плати, яка підлягає виплаті незалежно від того, чи було здійснене роботодавцем нарахування такої грошової допомоги. У зазначеній нормі для характеристики статусу особи, яка має право на таку доплату, використовується термін «працівник», що додатково підтверджує належність такої грошової доплати до заробітної плати. Тому позов про стягнення грошової допомоги у розмірі шестимісячних посадових ставок (окладів) не обмежується будь-яким строком звернення.

Детальніше з текстом постанови можна ознайомитися за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/72102557.