flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Як працюватимуть нові кодекси, залежить не тільки від суддів, а й від інших учасників судового процесу», – суддя КЦС ВС Ольга Ступак

27 лютого 2018, 12:56

Відповідальність за те, як працюватимуть нові процесуальні кодекси, наскільки дієвими та ефективними для захисту порушених прав у суді стануть процесуальні механізми, залежить не тільки від суддів, а й від юристів, які є учасниками судового процесу.

Про це зазначила суддя Касаційного цивільного суду в складі Верховного Суду Ольга Ступак під час лекції в Legal High School. Виступ було присвячено особливостям апеляційного та касаційного оскарження судових рішень у цивільному процесі.

Також вона підкреслила, що новий Цивільний процесуальний кодекс містить 96 саме процесуальних новел, а не нових або змінених статей. Такі підрахунки раніше зробив секретар Пленуму ВС Дмитро Луспеник – один із розробників нового процесуального законодавства.

Багато новацій передбачено в розділі V ЦПК України «Перегляд судових рішень», який регламентує апеляційне та касаційне провадження. Щоб зрозуміти процедури перегляду рішень, недостатньо лише ознайомитися з положеннями відповідного розділу ЦПК України, оскільки  Кодекс містить багато відсилань і взаємопов’язаних положень, зауважила лектор.

Зокрема, щоб дізнатися, як суд касаційної інстанції розглядає справу, слід звернутися не тільки до ст. 402 ЦПК, а й до ст. 279 ЦПК України, яка встановлює особливості спрощеного позовного провадження, і до ч.13 ст.7, де визначено, що розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У цьому разі судове засідання не проводиться.

Про роль Великої Палати Верховного Суду в цивільному судочинстві розповів суддя КЦС у складі ВС, якого обрано до Великої Палати, Олег Ткачук. За його словами, механізми роботи Великої Палати ВС є одним з найцікавіших елементів нового процесуального законодавства.

Олег Ткачук наголосив, що Велика Палата ВС – це орган, який повинен забезпечувати однакове застосування норм права всіма судами.

За матеріалами Legal High School