flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду взяли участь у обговоренні стану забезпечення незалежності суддів в Україні

23 лютого 2018, 17:37

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська та судді Верховного Суду Володимир Кравчук та Вячеслав Наставний взяли участь у презентації щорічної доповіді Вищої ради правосуддя про стан забезпечення незалежності суддів в Україні, яка відбулася 23 лютого 2018 року.

Учасники заходу обговорили доповідь ВРП про стан забезпечення незалежності суддів в Україні у 2017 році  та обмінялися думками щодо посилення захисту незалежності суддів у контексті стандартів і рекомендацій Ради Європи.

Виступаючи з вітальним словом, Голова Верховного Суду наголосила, що незалежний суд є основою правової держави.

- Держава, на законодавчому рівні, зробила цілий ряд кроків у напрямі посилення незалежності судової влади, - зауважила Валентина Данішевська. - І сьогодні головним завданням  є практичне втілення цих гарантій у життя.

Голова Верховного Суду звернула увагу і на такий чинник  незалежності судової системи, як відчуття внутрішньої свободи судді, його розуміння свого статусу. Цей показник має бути визначальним ще на етапі добору суддів Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, - зазначила Валентина Данішевська.

Суддя Верховного Суду Володимир Кравчук наголосив, що судді  були долучені до підготовки цього документу та мали можливість надати свої пропозиції.

Захід організовано Вищою радою правосуддя спільно з проектом Ради Європи «Підтримка впровадження судової реформи в Україні».

У заході взяли участь Голова Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Ханне Юнкер, Голова Відділу з реформ сектору правосуддя Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Ліліт Данегян, суддя Конституційного Суду Литви, міжнародний експерт Ради Європи Дануте Йочієне, українські експерти, представники виконавчої та судової влади.

Особливу увагу під час презентації було присвячено питанням відкритості, незалежності судової влади, а також довіри громадськості до судів та суддів.