flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Пробація та її впровадження в Україні – тема зустрічі з норвезькими експертами у Касаційному кримінальному суді

22 лютого 2018, 14:29

21 лютого 2018 року Голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко та суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Вячеслав Наставний зустрілися з керівником Проекту по пробації Норвезької місії радників з питань верховенства права в Україні (NORLAU Probation Project) Уіллі Гіілом, суддею Проекту Торольфом Грусетом, прокурором Проекту Евою Лін’єм, експертом Проекту з роботи установ виконання покарань Сірі Фйортофтом та директором Департаменту пробації Міністерства юстиції України Олегом Янчуком.

Голова Касаційного кримінального суду у складі ВС Станіслав Кравченко привітав гостей та ознайомив зі структурою, повноваженнями і діяльністю Верховного Суду, зокрема з функціями Великої Палати та Касаційного кримінального суду у складі ВС.

Уіллі Гііл подякував за надану інформацію та представив оновлений склад учасників Проекту. Керівник Проекту поінформував про підписану Угоду між Міністерством юстиції України та Міністерством юстиції і громадської безпеки Королівства Норвегія про співробітництво в процесі впровадження пробації в Україні та наголосив на необхідності залучення всіх зацікавлених сторін у процес імплементації пробації в Україні з урахуванням міжнародних стандартів і норм, а також відзначив ефективну роботу в пілотних судах Проекту у містах Білій Церкві та Харкові.

Більш детально на законодавчих аспектах впровадження інституту пробації зупинився начальник правового управління (ІІІ) департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду Юрій Хім’як. Зокрема, він зазначив про відповідні норми Закону України «Про пробацію» та зміни до кримінального, кримінального процесуального та кримінально-виконавчого законодавства, що пов’язані із впровадженням пробації, у тому числі щодо складання досудової доповіді (складається на підставі та в порядку, що визначені статтями 314, 314-1 КПК України, з метою забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого, а також прийняття судового рішення про міру покарання), впровадження нових видів обов’язків, які суд може покласти на засудженого у випадку звільнення від покарання з випробуванням, зокрема в частині обов’язку виконувати передбачені пробаційною програмою заходи тощо.

Директор Департаменту пробації Міністерства юстиції України Олег Янчук звернув увагу про внутрішньо-організаційні зміни в Міністерстві, представив так званий «паспорт пенітенціарної реформи», поінформувавши про основні нормативні досягнення, заплановані заходи, труднощі, які виникають у процесі впровадження системи пробації, навів відповідні статистичні дані та підкреслив необхідність тісної співпраці органів пробації з судами.

Голова Касаційного кримінального суду у складі ВС Станіслав Кравченко зауважив, що всередині 2018 року вже можна буде очікувати на практику застосування відповідних положень законодавства судами, та висловив готовність суддів Касаційного кримінального суду у складі ВС брати активну участь в роботі Проекту та сприяти повномасштабному впровадженню інституту пробації в Україні.

У зустрічі також взяли участь радники проекту NORLAU з правових питань Анна Тараненко та Олександр Гурин, а також представник відділу взаємодії зі ЗМІ та забезпечення комунікацій (ІІІ) управління інформаційної та комунікаційної діяльності Верховного Суду Михайло Вайнагій.

Довідково:

У 2016-2017 роках було проведено низку зустрічей з експертами NORLAU, під час яких було визначено основні напрями діяльності та створено спільну робочу групу, яка зосередила свою увагу на підготовці пропозицій, наданні консультацій щодо порядку та методології складання досудових доповідей, процесуальних аспектів умовно-дострокового звільнення, а також навчанні суддів першої та апеляційної інстанцій і працівників служб пробації.

Окрім того, визначено чотири пілотних регіони для створення модельних офісів пробації  у Кропивницькому, Луцьку, Полтаві і Черкасах. На базі цих офісів пілотуються нові моделі менеджменту пробацією та впроваджуються чотири проекти пробаційних програм: «Подолання агресивної поведінки», «Зміна прокримінального мислення», «Попередження вживання психоактивних речовин», «Життєві навички», що реалізовуються з 1 січня 2018 року.

З метою вдосконалення систем управління, порядку ведення особових справ та механізмів підзвітності Проектом передбачено надання консультативної та технічної підтримки місцевим службам пробації.

Діяльність Проекту сприятиме вдосконаленню механізму ресоціалізації  та підтримки засуджених осіб шляхом відповідної підготовки і навчання працівників пробації та установ виконання покарань у співпраці з органами місцевого самоврядування і громадськими організаціями.