flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду виступили на конференції «Процедура врегулювання спору за участю судді: міжнародний та український досвід»

19 лютого 2018, 13:02

16 лютого 2018 року судді Верховного Суду взяли участь у роботі конференції «Процедура врегулювання спору за участю судді: міжнародний та український досвід», організованої Всеукраїнською асоціацією адміністративних суддів та Національною асоціацією адвокатів України.

Інститут врегулювання спору за участю судді, зазначив Секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв, є новелою процесуального законодавства, але очевидно матиме позитивний ефект. Зокрема, і через те, що, економлячи час та людські ресурси, ця процедура сприятиме зменшенню надмірного навантаження в судах.

Головне завдання судді у процедурі врегулювання спору – бути комунікатором, медіатором, якому необхідно розумітися на психологічних аспектах і мати певний життєвий досвід та мудрість для розв’язання конфлікту на стадії звернення до суду, зауважив Всеволод Князєв.

На важливості процедури врегулювання спору на стадії досудового засідання наголосив суддя Великої Палати Верховного Суду Олег Ткачук у доповіді про врегулювання спору за участю судді за Цивільним процесуальним кодексом України. Мова йде про можливість вирішити питання та власне досягти основних завдань судочинства, коли через певні обставини або недосконалість процедури такі питання не можуть бути розв’язані у ході судового процесу.

Суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Ірина Желтобрюх під час свого виступу зупинилася на процесуальних особливостях врегулювання спору за участю судді за Кодексом адміністративного судочинства України та їх відмінностях від процедури медіації. Окрему увагу суддя ВС звернула на категорії справ, під час розгляду яких процедура мирного врегулювання спору не може бути застосована.

На деталях врегулювання спору за участю судді за Господарським процесуальним кодексом України акцентувала увагу суддя Великої Палати Верховного Суду Олена Кібенко. Суддя зазначила, що інститут врегулювання спору за участю судді є певною мірою специфічним і відрізняється від загальних процесуальних підходів. Тож, можливо, є необхідність забезпечити підготовку суддів відповідної спеціалізації. Олена Кібенко також підкреслила, що процедура врегулювання спору за участю судді є досить новою, та проаналізувала вже існуючу судову практику у тих справах, де  вже була застосована ця процедура.

Учасники науково-практичної конференції, присвяченої правовим аспектам врегулювання спору за участю судді в Україні, мали можливість поставити питання суддям, фаховим правникам, експертам для вироблення загального бачення нової процедури у процесуальних кодексах України.