flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд закріпив правові позиції у категорії справ про стягнення заборгованості за дивідендами

16 лютого 2018, 15:33

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду у постанові від 17 січня 2018 року у справі № 910/11316/17 про стягнення заборгованості за дивідендами закріпив правові позиції щодо вирішення цієї категорії спорів.

Так, Верховним Судом підкреслено, що з прийняттям товариством рішення про виплату дивідендів та встановленням у такому рішенні строків проведення розрахунків з учасником (акціонером) у товариства виникає обов’язок виплати дивідендів без будь-яких додаткових умов у встановлений у рішенні загальних зборів строк.

Судом визнано необґрунтованими доводи товариства про те, що право на отримання дивідендів повинно бути реалізоване акціонером, а зобов'язання емітента по виплаті частки прибутку (дивідендів) акціонеру виникає під час реалізації акціонером наданого права, з огляду на те, що акціонер не зобов'язаний звертатись до товариства із заявою про виплату дивідендів, оскільки положеннями чинного законодавства такого обов'язку не встановлено.

У зазначеній вище постанові колегією суддів також здійснено аналіз правової природи обов’язку товариства з виплати дивідендів та наслідків невиплати у строк відповідних коштів.

У силу положень ГК України, ЦК України, законів України «Про акціонерні товариства», «Про господарські товариства» та прийнятого товариством рішення про виплату дивідендів у останнього виникло зобов'язання зі сплати грошових коштів - виплата дивідендів, а отже, зобов'язання зі сплати дивідендів є грошовим зобов'язанням. З огляду на норми ЦК України грошове зобов'язання може виникати між сторонами не тільки із договірних відносин, а й з інших підстав, передбачених цивільним законодавством. Будь-яке зобов'язання, яке зводиться до сплати грошей, є грошовим зобов'язанням незалежно від правових підстав його виникнення і в разі його порушення підлягає застосуванню ч. 2 ст. 625 ЦК України.

З повним текстом рішення можна ознайомитися за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/71659611.