flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховних Судів ЄС обмінялися досвідом з новими суддями Верховного Суду з питань касаційного розгляду

14 лютого 2018, 11:52

5 ‒ 9 лютого 2018 року німецькі, австрійські та латвійські експерти провели семінари для суддів Верховного Cуду у касаційних цивільному та господарському судах на тему «Питання касаційного розгляду: досвід країн Європи».

Суддя Верховного Суду Федеративної Республіки Німеччини Маркус Герляйн (Dr. Markus Gehrlein) та суддя Верховного Суду Латвійської Республіки Алдіс Лавінч (Mr. Aldis Lavins) протягом минулого тижня провели семінар для суддів Верховного Cуду у Касаційному цивільному суді.

Судді мали змогу обмінятися досвідом з проблемних правових питань касаційного провадження, а саме: роль касаційного суду в здійсненні правосуддя, тлумачення правової норми та розвиток законодавства, вплив рішень Конституційного Суду та практики Європейського суду з прав людини на прийняття рішень Верховним Судом, принципи цивільного судочинства та ефективність розгляду справ, вимоги до рішень апеляційних судів щодо встановлення фактів тощо.

Водночас суддя Верховного Суду Австрійської Республіки Георг Кодек (Dr. Georg E. Kodek) та суддя Конституційного Суду Латвійської Республіки Яніс Нейманіс (Dr. Janis Neimanis) взяли участь у семінарі для суддів Верховного Суду у Касаційному господарському суді.

Експерти передали суддям Верховного Суду досвід ефективного вирішення таких правових питань, як засоби правового захисту в апеляційних та касаційних провадженнях, застосування «касаційних фільтрів» у судових системах Австрії та Латвії, визначення критерію «важливе питання права», стандарт перегляду встановлених фактичних обставин, застосування принципів права при вирішенні справ, справедливість у господарському праві, застосування оціночних понять та правових норм з широким значенням, правова аргументація рішень касаційного суду, конституційність норми тощо.

Це були перші два семінари, проведені в рамках Проекту Twinning, завданням якого є посилення інституційної спроможності Верховного Суду шляхом формування єдиної судової практики під час здійснення правосуддя, правильного застосування чинного законодавства, а також забезпечення доступу до правосуддя та принципів верховенства права в Україні. Незабаром буде організовано семінари для суддів Касаційного адміністративного суду у складі  Верховного Суду.