flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді відбулася зустріч із міжнародним експертом Ради Європи

13 лютого 2018, 10:59

13 лютого 2018 року Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, Голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко, судді Великої Палати Верховного Суду Наталія Антонюк, Олена Кібенко, Лариса Рогач, Ірина Саприкіна, Віталій Уркевич та суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Людмила Стратієнко провели консультаційну зустріч із міжнародним експертом Ради Європи Діаною Ковачевою.

Зустріч відбулася на прохання проекту Ради Європи з метою  оцінки в першу чергу національного законодавства, яке регулює питання добору суддів Верховного Суду (як положень законів, так і підзаконних нормативно-правових актів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради правосуддя, документів Громадської ради доброчесності тощо). Експерт Ради Європи провела низку зустрічей з представниками судової влади України, за результатами яких буде підготовлено звіт.

Наявність прозорої, зрозумілої процедури добору кандидатів на посади суддів сприятиме забезпеченню довіри як до судової, так і до державної влади у цілому, – підкреслила Голова Верховного Суду Валентина Данішевська.

Учасники зустрічі обговорили низку питань, пов’язаних із законодавством України, яке регулює порядок добору суддів Верховного Суду, та висловили думки щодо підсумків конкурсу.

Судді ВС озвучили зауваження відносно процедури добору суддів для врахування при здійсненні наступних конкурсних процедур до судів першої, апеляційної інстанцій та Верховного Суду: зменшення строків проведення конкурсу, застосування прозорого та збалансованого підходу у критеріях оцінювання кандидатів на посаду судді, визначення порядку взаємодії кандидатів з Громадської радою доброчесності, захист персональних даних.

Учасники заходу висловили переконання у необхідності продовження плідної співпраці з метою усунення прогалин у законодавчому регулюванні порядку добору суддів та проведення кваліфікаційного оцінювання діючих суддів.

У зустрічі взяли участь керівник проекту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» Андрій Кавакін,  менеджер проекту Інна Ліньова та начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар.