flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд захистив право громадянина на належну перевірку перебування автомобіля в розшуку підрозділами ДАІ

31 січня 2018, 14:55

24 січня 2018 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув адміністративну справу за позовом громадянина N до Відділу реєстраційно-екзаменаційної роботи №8 Управління державтоінспекції ГУ МВС в місті Києві та Відділу реєстраційно-екзаменаційної роботи з обслуговування міста Чернівці при Управлінні державтоінспекції ГУ МВС в місті Чернівці про визнання дій протиправними.

З рішення вбачається, що перетинаючи кордон між Республікою Сербія та Республікою Румунія за результатами проведення митного контролю румунськими прикордонниками складено акт затримання автомобіля у зв’язку з перебуванням транспортного засобу в міжнародному розшуку по базі Інтерполу.

Таким чином, відповідачі при знятті з обліку та при реєстрації транспортного засобу не здійснили покладених на них законом обов'язків, що фактично призвело до вчинення неправомірних дій.

Суд визнав протиправними дії ВРЕР №8 щодо зняття з реєстрації автомобіля без належної перевірки за централізованими базами даних на предмет перебування автомобіля у розшуку; а також протиправними дії відділу ВРЕР з обслуговування м. Чернівці при УДАІ ГУМВС України в м. Чернівці щодо реєстрації за позивачем автомобіля, видачі свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу та державних номерних знаків без такої ж належної перевірки.

Своє рішення суд мотивував тим, що відповідачами при зняті з реєстрації та під час реєстрації автомобіля не встановлено факту знищення, фальсифікації або підроблення ідентифікаційних номерів складових частин автомобілю, а також не виявлено, що транспортний засіб зареєстрований за фіктивними чи підробленими документами або є таким, що розшукується правоохоронними органами України у зв'язку з незаконним заволодінням. При цьому на той час у базі даних Генерального секретаріату Інтерполу зазначений автомобіль перебував у міжнародному розшуку, що підтверджується листом Робочого апарату Укрбюро Інтерполу.

За таких обставин і правового врегулювання Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адмінсуду дійшов висновку, що невчинення покладених на відповідачів обов’язків під час зняття з обліку та при реєстрації транспортного засобу є протиправним.

 

Рішення суду - http://reyestr.court.gov.ua/Review/71834610